21.05.2001 | 07:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

ČZPI kontrolovala přítomnost hovězího masa v zahraničních masných výrobcích

V souvislosti s výskytem BSE v některých evropských zemích pokračovala Česká zemědělská a potravinářská inspekce i v březnu a dubnu v kontrole označování masných výrobků z hlediska přítomnosti hovězí svaloviny. Tentokrát se zaměřila na dovezené potraviny, které jsou prodávány v českých obchodech.

Inspektoři ČZPI odebrali v rámci celé republiky 41 vzorků balených masných výrobků, které pocházely od 11 výrobců ze Španělska, Německa, Holandska, Itálie, Belgie, Francie, Dánska a Rakouska. Po laboratorní analýze, při níž byla zjišťována přítomnost hovězího masa ve vzorku, byly výsledky porovnávány s údaji uvedenými na etiketách výrobků.
Inspekce ani v jediném případě nezjistila klamavé označení, všechny kontrolované výrobky byly řádně označeny a neobsahovaly hovězí svalovinu.
Ze srovnání výsledků předchozích stejně zaměřených kontrol vyplývá, že došlo k výraznému zlepšení. Zahraniční výrobci, resp. dovozci, přistupují k řádnému označování masných výrobků seriózněji.
ČZPI na základě rozhodnutí členů krizového výboru BSE při Ministerstvu zemědělství bude i nadále průběžně řádné označování masných výrobků v obchodní síti monitorovat.
Bližší podrobnosti, týkající se onemocnění BSE, jsou uvedeny na internetových stránkách ČZPI: www.czpi.cz.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down