21.05.2001 | 06:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

CZ Fruit doplácí na špatné odhady

Letošní sezóna poznamenaná krizí v odbytu jablek není jednoduchá ani pro Odbytové družstvo producentů ovoce a zeleniny obchodující pod značkou CZ Fruit. Zatímco v minulém roce družstvo prodalo k 10. květnu téměř 25 tisíc tun naskladněných jablek, letos ke stejnému datu jen málo přes 18 tisíc tun. Průměrná realizační cena těchto jablek je navíc o 3,70 koruny za kilogram nižší než v minulé sezóně. Uvedl to ředitel družstva Petr Müller na členské schůzi, která se konala minulý čtvrtek v Praze.

Celkem CZ Fruit vykoupil z loňské sklizně 8281 tun letního ovoce a 57 803 tun jablek, z toho 31 843 tun konzumních a 25 960 průmyslových.
Nemalé potíže včetně finančních dopadů způsobily odbytovému družstvu špatné odhady úrody jablek. „Kdybychom měli přesnější čísla, nemusely být přesuny jablek mezi členy, nákupy od nečlenů a nepronajímali bychom část skladovacích kapacit, které pak chyběly,“ konstatoval předseda družstva Vojtěch Šafařík. Tato zkušenost uspíšila vytvoření nové metodiky odhadů, kterou pěstitelé zapojení v odbytovém družstvu použijí před letošní sklizní.
Odbytové družstvo založené v květnu 1998 má v současné době 55 členů, kteří produkují ovoce z 5500 hektarů intenzívních sadů v celé republice.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down