14.05.2001 | 04:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

O dovozu našich brambor by unie mohla rozhodnout v listopadu

Pokud vůbec budou moci naše brambory do EU, nebude to dříve než v listopadu. Vyplývá to z pravděpodobného časového harmonogramu prací, které musí naše Státní rostlinolékařská správa (SRS) podniknout, a z dalších potřebných jednání.

SRS nyní zpracovává program, který reaguje na doporučení lednové mise expertů fytosanitárního výboru Evropské unie. Ta se zabývala kroky, které ČR podnikla v boji proti bakteriální kroužkovitosti a hnědé hnilobě brambor. Stanovila 7 doporučení, která ČR musí splnit, aby naše opatření proti těmto chorobám byla stejná jako praxe EU. Jak uvedl Bořivoj Zbuzek ze SRS, součástí programu, který bude muset schválit ministerstvo zemědělství a následně také Evrospká komise, je i požadavek státní účasti na financování zvýšených nákladů firem, které souvisí se zpřísněnými karanténními opatřeními.
Pokud program schválí MZe a bude možné jej předložit orgánům EU do konce června, lze podle Zbuzka předpokládat, že by Evropská komise mohla přibližně v polovině listopadu oznámit, zda své stanovisko k dovozu brambor z ČR, které je zatím zamítavé, změní.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down