14.05.2001 | 08:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na regeneracil krušnohorských lesů dalo Phare 36 mil. Kč

Dne 15. května 2001 se bude konat slavnost u příležitosti dokončení projektu regenerace lesů v Krušných horách. Tento projekt, který napomáhá obnovit původní lesy na severu Čech, jež byly zničeny těžkým znečištěním tohoto regionu, byl realizován díky finanční podpoře Evropské unie prostřednictvím jejího programu Phare přeshraniční spolupráce, která představovala 36 mil. Kč (1,04 mil. euro), což představuje 75 % celkových nákladů. Výsadba nových mladých stromů oživí lesy a bude mít kladný vliv na kvalitu životního prostředí, ochranu přírody a zamezení eroze. Z důvodu blízké polohy regionu německým a polským hranicím budou mít užitek z lepšího životního prostředí také občané těchto zemí.

Oblast severních Čech byla v uplynulých desítiletích velmi silně poškozována imisemi z tepelných elektráren v České republice, Polsku a Německu. Nejvíce byly poškozeny až zničeny lesy v Krušných horách. Na odstranění následků negativního působení imisí, zvýšení biodiverzity a stability lesních porostů byla zaměřena řada projektů Lesů České republiky,s.p., Hradec Králové, spolufinancovaných Evropskou unii v rámci programu Phare přeshraniční spolupráce.
První velký projekt “Krušné hory – regenerace lesa” o celkovém objemu 1,519 mil. euro (z toho příspěvek Phare 0,6 mil.euro, tj. 38 %), byl dokončen v červnu 1999. Druhý velký projekt “Jizerské hory – regenerace lesa” o celkovém objemu 2,8 mil.euro (z toho příspěvek Phare 1,2 mil. euro, tj. 43 %), byl dokončen v červnu 2000. Následoval projekt “Lužické hory – regenerace lesa” o celkovém objemu 0,64 mil. euro (z toho příspěvek Phare 0,310 mil. euro, tj. 49 %), který byl dokončen v září 2000.
Koncem minulé vegetační sezony byl zdárně ukončen již čtvrtý “velký” projekt tohoto druhu spolufinancovaný z Programu CBC Phare “Krušné hory – regenerace lesa”. Práce na jeho realizaci byly zahájeny v říjnu 1999 a dokončeny v říjnu 2000. V rámci projektu byla provedena výsadba sazenic zejména na silně poškozených obtížných lokalitách, práce přípravné před zalesněním a práce následné, zejména ochrana sazenic proti škodlivým činitelům a hnojení či vápnění k sazenicím na lokalitách s půdou silně degradovanou vlivem působení imisí. Celkem byla provedena příprava půdy pro výsadbu na ploše 250 hektarů, vysázeno bylo 1,2 mil. kusů sazenic, speciálními hnojivy bylo pohnojeno 900 tisíc kusů sazenic, ochrana proti škodlivým činitelům byla provedena plastovými chrániči u 100 tis. kusů sazenic a oplocení výsadeb bylo provedeno v celkové délce plotu přibližně 24 kilometru. Projekt byl realizován na území okresů Teplice, Most a Chomutov, na nejzávažněji imisemi poškozené náhorní rovině Krušných hor.
Tento projekt byl spolufinancován z programu přeshraniční spolupráce Phare CBC, v jehož rámci byla k dnešnímu dni vyčleněna částka 7 miliard Kč (200 mil. euro) na investice v příhraničních okresech České republiky. Celkově bylo vyčleněno od roku 1990 z Programu Phare, včetně Phare CBC, na pomoc České republice při přípravě na vstup do Evropské unie více než 26 mld. Kč (750 mil. euro). Financování EU v oblasti životního prostředí v České republice přesáhlo částku 5 miliard Kč (přibližně 150 mil. euro), která zahrnuje 1 miliardu Kč (27 mil. euro) z programu ISPA. Celkové finance EU směřující do České republiky, včetně programů Phare, ISPA a Sapard, dosahují 30 miliard Kč, čili 850 milionů euro.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down