14.05.2001 | 06:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jablek dovážíme málo

Krize v odbytu konzumních jablek na domácím trhu se pozitivně promítá v bilanci zahraničního obchodu. Uvedl to tajemník Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. „Obchodní bilance u konzumních jablek je za první čtyři měsíce, které jsou rozhodující v odbytu skladovaných jablek, v letošním roce zhruba o sto milionů korun příznivější než v minulých třech letech, kdy končila mínusem kolem 150 milionů korun,“ porovnal.

Zatímco během letošního ledna až dubna se proti stejnému období loni dovezlo výrazně méně jablek – o 61 procent, tak vývoz je přibližně na stejné úrovni. Odbytová krize ve druhé polovině sezóny 2000/2001, tzn. v letošním prvním pololetí, se podle Ludvíka dotkne mnohem více dovozců jablek než našich ovocnářů. Ovocnářská unie očekává, že import konzumních jablek za letošní první pololetí nepřekročí 17 tisíc tun, zatímco za prvních půl roku 2000 se do ČR dovezlo více než 37 tisíc tun.
Loňská nadúroda a velké samozásobení značně utlumily prodej tuzemských jablek do obchodní sítě a k jeho oživení došlo až letos v únoru, kdy se prodej podle Ludvíka meziročně zvýšil o 22 procent. Ani prudký nárůst prodeje v dubnu (meziročně o 93 procent), však nevyrovnal výpadek v odbytu domácích jablek v měsících říjen až duben. Zatímco letos prodali ovocnáři v uvedeném období 45 700 tun, loni to bylo 53 700 tun. K začátku května bylo ve skladech ještě 9319 tun jablek, což je podle tajemníka Ovocnářské unie o 227 procent více než loni touto dobou.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down