10.05.2001 | 04:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Svaz měst a obcí nesouhlasí s poslaneckým návrhem novely

Ve čtvrtek 10. května 2001 zasedalo naposledy před VII. sněmem v Praze předsednictvo Svazu měst a obcí České republiky. Kromě řady materiálů, týkajících se vnitřní organizace svazu a přípravy blížícího se sněmu, projednali členové předsednictva především návrh zákona, kterým se mění zákon o obcích, o krajích, zákon o hlavním městě Praze a zákon o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů (sněmovní tisk 904), jenž předložila skupina poslanců Poslanecké sněmovně.

Podle názoru členů předsednictva svazu tento návrh zákona předpokládá dosti omezující pravidla pro hospodaření obcí a krajů a tedy velký zásah do jejich samostatného rozhodování, a to i prostřednictvím jmenování tzv. nuceného správce obce krajským hejtmanem na základě souhlasu misterstva financí. Navrhovaná úprava je podle mínění Svazu měst a obcí ČR v rozporu s Ústavou ČR, a proto s ní pedsednictvo vyslovilo zásadní nesouhlas, se kterým budou seznámeni v prvé řadě předsedové obou komor Parlamentu ČR.

Jaromír Jech, výkonný místopředseda

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down