03.05.2001 | 06:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Spravedlivý metr pro kandidátské země

V uplynulém týdnu se ve Švédsku v Uppsale konalo setkání šéfů veterinárních správ kandidátských zemí ze zástupci Evropské unie. Josef Holejšovský, ústřední ředitel české Státní veterinární správy konstatoval, že se jednání týkalo hlavně výhrad, které měly kandidátské země k hodnocení jednak rizik výskytu BSE a jednak přístupu k důvěryhodnosti veterinárního dozoru jednotlivých zemí.

Jako příklad uvedl, že země EU požadují, abychom považovali produkty ze zemí EU za bezpečné již po třech měsících, kdy považují nákazovou situaci za zvládnutou, přičemž bulharský šéf veterinární správy uvedl příklad, kdy EU čekalo tři roky než uvolnilo bulharský export do zemí Unie po zvládnutí jednoho ohniska slintavky a kulhavky. Tento postup zemí EU dokonale ilustruje přístup ke kandidátským zemím.
Jednotliví šéfové veterinárních služeb kandidátských zemí vytýkali státům EU jejich nedokonalý přístup při likvidaci, SLAK, evidenci zvířat při přesunech, certifikaci apod. Z toho se odvozuje zřejmě i nedůvěra k údajům uváděným kandidátskými zeměmi při podávání žádosti o hodnocení rizika výskytu BSE.
Při jednání se zástupci EU a šéfů veterinárních služeb domlouvali na způsobech nového hodnocení rizika výskytu BSE, které bude probíhat na reprezentativní úrovni počátkem letošního podzimu.

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: svs.aquasoft.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down