01.05.2001 | 12:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Anheuser Bush útočí na Budvar na Novém Zélandě

Americký pivovarnický kolos Anheuser-Busch se dnes odvolal k Nejvyššímu soudu Nového Zélandu, kde se hodlá domáhat ochrany práv k používání značky Budweiser ke svým výrobkům. Američané chtějí soud požádat, aby zamezil prodeji piva této značky, které již na Novém Zélandě distribuuje výrobce tradičního českého Budvaru, uvedla agentura AP.

Anheuser-Busch tvrdí, že pivovar Budějovický Budvar porušuje zákony Nového Zélandu tím, že pod názvem Budweiser do země dováží pivo vlastní produkce. Výhradní práva k prodeji piva pod touto značkou má však na Novém Zélandě podle AP právě Anheuser. I když Češi souhlasí, že Američané mají právo používat na Novém Zélandě obchodní značku Budweiser, na tamním trhu se přesto několik lahví českého piva s touto etiketou objevilo. Anheuser-Busch jako největší pivovar na světě českého výrobce piva z těchto důvodů obviňuje z porušování obchodních smluv Trade Marks Act a Fair Trading Act. Právní zástupce amerického pivovaru Brendan Brown proto požádal soud, aby zrušil registraci názvu, pod kterým Budějovický Budvar pivo v zemi prodává. Podle Browna může balení a označení lahví s českým pivem mást spotřebitele. Anheuser-Busch přitom s Budějovickým Budvarem vede v celém světě řadu známkoprávních sporů. Podle právního zástupce Budějovického Budvaru Juliana Milese však lahve, které se na trhu pod označením Budweiser objevily, nebyly dovezeny prostřednictvím distribučních firem Budějovického Budvaru.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down