30.04.2001 | 09:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dvounulku chce unie rozšířit

V liberalizaci agrárního obchodu s Českou republikou chce Evropská unie pokračovat a bezcelní režim rozšířit o další komodity. Zatímco „dvounulku“, která je výsledkem prvního liberalizačního kola, vnímá ministerstvo zemědělství jako oboustranně velmi zajímavou, avšak druhá etapaby pro nás podle úředníků vyzněla nevýhodně.

„Dosavadní liberalizací, která se týká některých komodit, jsme odstranili exportní podpory. Zboží z EU se tak k nám dostává v nezkreslených cenách. Pro obě strany je tato dohoda významná,“ hodnotí Tomáš Zídek, náměstek ministra zemědělství pro zahraniční vztahy a hlavní vyjednavač s EU. Začátkem května chce podle něj Evropská komise přijít s představou další liberalizace, kterou plánuje od 1. července příštího roku. „Tentokrát se má týkat komodit, které unie podporuje přímými platbami, tzn. obilí, mléko, hovězí maso. A to je pro nás dost nevýhodné,“ předesílá Zídek. Zatím si nedovede představit, jak přistoupit k odbourání cel u této skupiny produktů. „Snad by se dalo uvažovat o některých zpracovaných výrobcích, kde přidaná hodnota odstraní zvýhodnění evropského zemědělce,“ poznamenal s tím, že se bude posuzovat produkt po produktu a bude záležet i na vyjádření našich výrobců, zpracovatelů a obchodníků.
Roční množstevní kvótu v rámci dvounulky, platnou od loňského 1. července do letošního 30. června, česká strana plně využila u drobného ovoce, višní a jablečného džusu. Vzhledem k průtahům na straně EU, která dohodu oficiálně vyhlásila až začátkem listopadu minulého roku, bylo ale na zboží uvaleno obvyklé clo. Česká strana se sice mohla dodatečně domáhat vrácení cla, ale naši obchodníci to nepovažují za příliš reálné. Potvrzuje to i Petr Odehnal za svoji firmu Odinex. “Předem jsme věděli, že to bude problém. Na naši žádost o vrácení cla také nikdo nereagoval,“ dodal. Podle Jaroslava Mušky, předsedy Ovocnářské unie, naši pěstitelé dostali za vyvezené zboží cenu sníženou o clo, protože zahraniční obchodníci v té době nevěřili, že by dvounulka vůbec vstoupila v platnost.
Bezcelní kvótu 9000 tun téměř jistě vyčerpají tuzemští drůbežáři. „Do konce března se už vyvezlo 7374 tun,“ upřesnil náměstek Zídek. Na exportu se podle Vladimíra Machálka ze Sdružení drůbežářských podniků podílela především firma Adex s krůtím masem. Naopak u vepřového jsme kvótu téměř nevyužili, zatímco unie ji naplnila během jednoho měsíce. „Zřejmě není zvláštní poptávka od evropských obchodníků, kteří při stejných cenách vepřového nevidí v dovozu ekonomickou výhodnost. V certifikaci zpracovatelů pro vývoz do EU překážka asi nebude. Z největších masokombinátů, které mají povolení, by kvótu naplnil každý sám,“ dodává Zídek. Množstevní limit jsme vyčerpali také u okurek nakladaček a jablečné šťávy.
Na začátku letošního července se otevřou nové roční limity pro bezcelní obchod, zvýšené o další množství. „V Nařízení Rady č. 2433/2000 je přesně stanoven každoroční nárůst kvót u komodit podléhajících dvounulce,“ upozornil náměstek. Například u višní se dosavadní kvóta 3000 tun zvyšuje o 450 tun ročně. U vepřového masa se nynějších 10 tisíc tun navýší každý rok o 1500 tun.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down