30.04.2001 | 09:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ceny obilí letos určí trh

Ceny obilí z nové sklizně budou mít v rukou obchodníci a mlynáři. Stát totiž letos poprvé vyčká s vyhlášením ceny pšenice pro intervenční nákup až do žní. Zemědělci to většinou vítají s povděkem. Jednohlasně požadují zrušení vývozních licencí u obilí.

Podle Jana Höcka, ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF), je na nekonsolidovaném agrárním trhu nesmírně obtížné v době přede žněmi správně určit cenu obilí. „Proto prezídium fondu při schvalování návrhu vládního nařízení k intervenčnímu nákupu rozhodlo, že cenu vyhlásíme buď velmi těsně před sklizní, nebo až v jejím průběhu,“ řekl Höck.
Původně však SZIF uvažoval o intervenční ceně 3500 korun za tunu, kterou za naprosto nepřijatelnou označila Agrární komora ČR. Podle jejího prezidenta Václava Hlaváčka by takto nízká cena za nejkvalitnější pšenici silně narušila trh a vedla by k poklesu cen všeho obilí. Komora proto navrhovala cenu 4250 korun za tunu. „Než aby fond vyhlásil špatnou cenu jako loni, tak je lepší, že neřekne nic,“ komentoval rozhodnutí viceprezident AK Josef Kubiš.
Podle Josefa Stehlíka z vedení Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ) vychází pozdější stanovení ceny zřejmě z toho, že u nás zatím nepanují zcela tržní vztahy. „Intervenční cena má odpovídat záchranné síti a neměla by být pro pěstitele nijak zvlášť lukrativní. Vyplývá to ze samotné regulační funkce SZIF, který by měl na trh vstupovat v okamžiku, kdy je obilí přebytek a jeho cena klesá. Ideální by bylo, aby intervenční cena byla známá po celý rok, od sklizně do sklizně," dodal Stehlík, který je členem prezídia SZIF.
Tajemník Svazu zemědělských družstev a společností (SZDS) Jan Sedmidubský, rovněž člen prezídia, dosvědčuje, že většina zemědělců pozdější vyhlášení intervenční ceny vítá. „Zabrání to případnému podtržení ceny. Z pohledu fondu zase bude možné stanovit cenu objektivněji i vzhledem k vývoji cen potravinářské pšenice v sousedních zemích, zejména na Slovensku,“ řekl.
Cena kvalitní potravinářské pšenice hned po žních by se mohla pohybovat kolem 3800 až 3900 korun za tunu. S touto konkrétní představou již přišli mlynáři při debatě u Kulatého stolu, který redakce Zemědělce uspořádala k obilnímu trhu, a zazněly při ní i úvahy obchodníků.
Očekává se, že zreálnění tuzemské ceny obilí přinesou především neomezené vývozní licence. „Usilovali jsme o úplné zrušení licencí,“ připomenul za AK Kubiš s tím, že je nutné licence vyhlašovat s dostatečným předstihem. „O žních je už pozdě,“ dodal. Jednoznačně za zrušení licencí se staví také ASZ a SZDS.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down