30.04.2001 | 07:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Doporučení Evropské komise k postupu proti Karanténním bakteriózám brambor

1) Zařadit v případě výskytu bakteriální kroužkovitosti do karanténního režimu všechna pole v produkční oblasti, označené jako kontaminované, jak to požaduje článek 5 a přílohy III a IV Směrnice rady 93/85/EEC. Označení jen části farmy za kontaminovanou výrobní oblast by mělo být založeno na důkladném zhodnocení rostlinolékařského rizika, při kterém budou vzaty do úvahy kritéria uvedená v příloze III.
2) Označit všechny brambory pěstované v kontaminované produkční oblasti v roce výskytu bakteriální kroužkovitosti za pravděpodobně kontaminované a nepoužívat je jmenovitě pro výsadbu, jak to požadují články 5.1 (b) a 7.2 Směrnice Rady 93/85/EEC.
3) Zakázat pěstování sadbových brambor na všech polích v kontaminované produkční oblasti v roce po zjištění, že došlo k napadení bakteriální kroužkovitostí, jak to požaduje příloha IV, bod 4.1 (b) Směrnice Rady 93//EEC. Smyslem tohoto opatření je zaručit kompletní obnovu sadbového materiálu.
4) Testovat vodu (především odpadní vody z praní brambor v provozech na zpracování brambor) a vyšetřovat sazenice rajčat na výsadbu na R. solanacearum, jak to požaduje Směrnice Rady 98/57/EC.
5) Předkládat komisi výroční zprávy o šetřeních, prováděných kvůli zjištění Clavibacter michiganensis ssp. Sepedonicus (CMS) a R. solanacearum a o přijatých opatřeních k jejich vymícení.
6) Testovat genetický materiál na přítomnost karanténních organismů, přinejmenším před jeho použitím na pro šlechtitelské účely, jak to požaduje Směrnice Komise 95/44/EC, aktualizovaná Směrnicí komise 97/46/EC.
7) Zlepšit kontrolu jakosti v soukromých nematologických laboratořích prostřednictvím využívání slepých pozitivních a negativních kontrolních vzorků.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down