25.04.2001 | 08:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na BSE se testuje, zákazník to ale většinou ví jen z novin

Přestože se od letošního února ve větší míře testuje hovězí maso na nebezpečnou nemoc BSE (bovinní spongiformní encefalopatii), která má údajně na svědomí novou variantu Creutzfeldt Jakobovu nemoci, při koupi masa v normálním řeznictví se zákazník nedozví, zda to, co kupuje, bylo testováno.

Na základě již publikovaných skutečností Státní veterinární správa ČR tvrdí, že hovězí naší provenience je v pořádku. Nicméně pro jistotu některé masokombináty i farmáři nechávají testovat jatečná zvířata na BSE ve Státních veterinárních ústavech v Praze a Jihlavě. V řeznictvích se však zákazník nedozví, které maso pochází z vyšetřeného a které z nevyšetřeného kusu. Jistou možností by bylo, aby masokombináty své výrobky balily originálně a označily, že pochází z testovaného kusu.
Proti malým řeznictvím mají jistou výhodu obchodní řetězce, které vykupují maso pouze od masokombinátů, kde se testuje všechno hovězí.
Obchodníci si zřejmě musejí uvědomit, že přemoci nedůvěru zákazníka a zvýšit prodej hovězího mohou jedině důvěryhodným označováním zboží. Další možností je prokazatelně oddělovat maso z býků z výkrmu, ti jsou poráženi zpravidla ve 22 měsících, a to je dostatečnou zárukou. BSE může být totiž nebezpečnou až u kusů starších 30 měsíců. Za stoprocentně bezpečné se považují poražené kusy mladší 24 měsíců, neboť několik případů bylo zjištěno u zvířat těsně pod hranicí 30 měsíců.
Nicméně Státní veterinární správa ČR je i nadále přesvědčena, že v našich chovech není důvodu k obavám, riziko výskytu BSE u nás je opravdu minimální. Masokostní moučky se od roku 1991 zkrmovat nesmí, ani před tímto datem se nezkrmovaly. Britská moučka se nedovážela a naše je vyráběna za bezpečných parametrů. Takže i kdyby někdo překročil zákaz, nebezpečí by nemělo hrozit. Bezmála sedm tisíc negativních vzorků, z toho přes čtyři tisíce kusů starších 24 měsíců již o něčem svědčí.
Za bezpečné je považováno maso z vykrmovaných býků porážených kolem 22 měsíců, a toto maso je i kvalitnější. Josef Holejšovský, ústřední ředitel Státní veterinární správy, říká, že jen poté, co bude takovéto maso na krámě identifikovatelné, lze očekávat zásadní zvýšení prodeje hovězího masa.

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: svs.aquasoft.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down