24.04.2001 | 02:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vláda zítra rozhodne o podpoře zpracování brambor a pšenice na škrob

Návrh nařízení, které umožní podporovat zpracování brambor a pšenice na škrob a také vývoz výrobků z bramborového škrobu, má projednat zítra vláda. Podle MZe by zmíněné nařízení mělo být základním nástrojem dotační politiky pro komoditu škrob. Jeho úkolem je stabilizovat pěstování průmyslových brambor a pšenice pro výrobu škrobu a také příslušný zpracovatelský průmysl.

K vydání takovéhoto nařízení zmocňuje vládu zákon o Státním zemědělském intervenčním fondu. Nařízení předpokládá, že státem podporovaní výrobci škrobu vykoupí od zemědělských prvovýrobců brambory (o škrobnatosti 18 %) za minimální cenu 2000 Kč/t. Škrobárny pak od státu dostanou 1500 Kč/t vyprodukovaného bramborového škrobu a 1000 Kč/t škrobu pšeničného. Návrh také zavádí pevnou exportní subvenci na maximálně 6000 tun bramborového škrobu vyvezeného i ve formě výrobků. Podle MZe představuje toto nařízení pro letošní rok na státní rozpočet nároky ve výši 90 mil. korun. Z toho 30 mil. Kč by měl SZIF subvencovat vývoz bramborového škrobu, 45 mil. Kč půjde na podporu zpracování brambor na škrob a 15 mil. Kč na zpracování pšenice na škrob.
MZe očekává, že nařízení vytvoří předpoklady k postupnému zvýšení výroby v ČR až na 30 tisíc tun bramborového a 15 tisíc tun pšeničného škrobu ročně, přičemž produkce by se měla uplatnit na domácím trhu. Jak MZe uvedlo, loni se v ČR vyrobilo asi 24 tisíc tun bramborového a téměř 13 tisíc tun pšeničného škrobu.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down