23.04.2001 | 07:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Cukr pod palbou kritiky

Do konce dubna se sejdou žádosti cukrovarů o přidělení kvót. Z cukerního pořádku, jak ho vláda schválila, však nemají radost takzvaní strategičtí výrobci. Spokojeni nejsou ani mnozí pěstitelé a chtějí, aby produkční kvóty patřily jim. Proti systému regulace, který však už 30. března vstoupil v platnost, se zvedá vlna odporu.

Kdyby nebyl žádný systém, je to prakticky totéž. Vládní nařízení každému dovoluje všechno a je šité pro malé fabriky, aby se mohly rozjíždět. Takové mínění má o přijatém tržním řádu předseda Českomoravského cukrovarnického spolku Oldřich Reinbergr. Podmínky pro přidělování cukerních kvót vidí jednoznačně: "Malým se dává a velkým bere." O nespravedlnosti hovoří také předseda Svazu pěstitelů Čech Jan Bartoš a nediví se, že cukrovarnické společnosti, které se udržely na trhu, se cítí být poškozeny vznikem nových subjektů. "Tak liberální systém nebude fungovat a obávám se, že některé cukrovary pěstitelům zase nezaplatí, jako se to už v minulosti stalo," poznamenal.
Ministerstvo zemědělství však dnes nepřipouští, že by se vládní nařízení mohlo ještě měnit. Podle Evy Divišové, vedoucí samostatného odboru pro cukr, předpis vychází ze zákona o Státním zemědělském intervenčním fondu. "Jeho paragrafy jasně definují, že systém kvót musí umožnit vstup tzv. nově příchozím na trh a ti budou mít stejné podmínky jako subjekty, které již na trhu působí," připomíná.
Kvóta musí být na pěstitele a ne na cukrovary, prosazuje převratnou změnu Jan Miller z vedení Asociace soukromého zemědělství. V tomto názoru není zdaleka osamocen. "Na poslední valné hromadě pěstitelského svazu se pro kvótu na pěstitele vyslovili všichni členové. V této chvíli totiž nemáme žádnou jistotu, že když se někde zavře cukrovar, tak s řepou v rajonu neskončíme. Případ cukrovaru Zvoleněves nás v tom jen utvrzuje," uvedl Miller. Stejně hovoří Jaroslav Cimrman, jednatel společnosti Agrobos Slatina, která hospodaří kousek od Zvoleněvse. "Po našich zkušenostech, když nám v oblasti zavřeli poslední cukrovar, by bylo určitě dobré kvótu mít. Kdybych ale byl třicet kilometrů od Dobrovice, tak ji ani nepotřebuji," porovnává. ZD Dolany hospodaří na Náchodsku, kde takové problémy nemají, proto jeho předseda Zdeněk Joudal nepociťuje akutní potřebu vlastnit produkční kvótu. "Za náš rajon můžu říci - kdo je dobrý a chce dělat řepu, může jí pěstovat, kolik chce. Princip produkční kvóty na pěstitele je logický a řešíme ho už deset let. Jenže není žádný klíč, o který bychom se při jejich stanovení mohli opřít," shledává zásadní překážku, a proto přijímá rozdělení kvót mezi cukrovary. Podle Jana Bartoše je velkou chybou, že se nepodařilo současně s rozdělováním kvót cukrovarům zavést i dodávací právo na zemědělce.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down