23.04.2001 | 07:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Teplý: Mlecoop se snaží o kolektivizaci

Delší dobu se v agrárních kruzích mluvilo o tom, že je potřeba pročistit mléčný trh. Tohoto úkolu - vyřadit neseriózní zpracovatele omezováním dodávek mléka - se mělo zhostit družstvo Mlecoop. Od dubna odstřihlo část suroviny Jihočeským mlékárnám. "Žádné drama se ale konat nebude, já budu mít mléko vždycky," říká Milan Teplý, předseda představenstva a generální ředitel společnosti.

Loni, při sporu Jihočeských mlékáren (JčM) se státem, se za vás zemědělci jednoznačně postavili. Co se od té doby změnilo?
Nic se nezměnilo. Jen představitelé Mlecoopu hodnotí situaci podle svých potřeb a zřejmě budou směřovat k mlékárnám, které neplatí, zatímco my jsme celých deset let platili.
Od 1. dubna vám Mlecoop snížil denní dodávku mléka o 85 tisíc litrů. Jaký je to podíl v celkovém nákupu suroviny?
Zanedbatelný, když odebíráme denně 1,45 milionu litrů. Spíš mě zaráží, že ti, kteří najednou odešli, před pěti lety prosili, abychom je vzali, aby nemuseli už dodávat mléko do Pragolaktosu a utápět tam další peníze. Mohli si u nás připadat jako Alenka v říši divů, protože najednou dostávali zálohu do 15. dne v měsíci a do 30 dnů zaplaceno.
Mlecoop vám vyčítal, že JčM v prvním čtvrtletí platily pod celostátním průměrem. Vy jste se nebránil dorovnání ceny, stalo se to?
Ano. Připlatili jsme za bílkovinu a dostali se na průměr republiky a budeme nad ním.
Jde tedy Mlecoopu podle vás skutečně o výši nákupní ceny?
Ne, o to tu nejde. Ve hře jsou hlubší záměry do budoucna, je to taková kolektivizační akce. Jinak tomu, co Mlecoop činí, nerozumím. Měl eliminovat nepořádek na trhu a začal tam, kde je pořádek. Myslím, že jde o osobní ambice a ne o nějaký pořádek na mléčném trhu.
Na jaký podíl denního nákupu mléka máte v tuto chvíli uzavřené smlouvy a pokračují jednání s Mlecoopem?
Smlouvy máme na více než polovinu množství. Do konce dubna mají možnost s námi uzavřít smluvní vztah mlékařská hospodářská družstva. Na tom, že na smlouvu s Mlecoopem nepřistoupíme, se nic nemění. Nechápu, proč mám platit přes Vyškov do jižních Čech, proč volat někomu z Moravy, aby řešil operativní záležitost pět kilometrů od Budějovic, proč mám zvyšovat náklady na další účetní operace. Nehledě na to, že smlouvy předkládané Mlecoopem nemají patřičnou právní kvalitu. Není to profesionálně řízená organizace, ale je to účelový postup, který nemůže mít pozitivní konec, protože ti lidé nemají za nic odpovědnost a prodávají mléko, které jim nepatří. Musíme si uvědomit, že je rozdíl, když jim někdo platí 250 tisíc korun měsíčně nebo 320 milionů korun, jako my. Přitom od Mlecooopu chodily doklady, které neměly ani právoplatné podpisy. Nevím také, jestli si všichni uvědomují, že stanovení ceny 8,50 Kč/l a tečka by znamenalo, že mlékárny ho budou nakupovat polovinu. Co si ale odbytové družstvo počne s druhou polovinou?
Zatím se ale zdá, že na trhu je hlad po mléce. Může to vést k výraznějšímu zvýšení nákupní ceny?
Jsem přesvědčený, že to tak není. Kvóty nevedou k restrikci produkce mléka, ale naopak ji podporují. Tím se stalo, že tu není profinancovaných 300 milionů litrů mléka.
Budou mlékárny přeplácet surovinu, aby ji získaly?
To nevím, já to dělat nebudu, protože zboží pak není ve vyšších cenových úrovních uplatnitelné na tuzemském trhu. Když bude, je to o něčem jiném. Já ale nejsem v pozici, abych někoho prosil, aby mi dodával mléko. Pokud by mělo být skutečně mléka nedostatek, jak někdo tvrdí, pak by stát neměl vyhazovat peníze na podporu vývozu. Proč se má vyvážet za peníze daňových poplatníků, když je ho tu nedostatek?
Mlékárenský svaz ale upozorňuje na přetlak másla a žádá zvýšení subvencí...
Když někdo prodává mléko o 0,5procentní tučnosti a natahuje ruce po penězích daňových poplatníků, pak asi něco není v pořádku.
Neobáváte se, že po klidném loňském roce se letos trh s mlékem opět rozkolísá, tentokrát cenovou válkou mezi zpracovateli?
Už se tak děje. Výrazně se snižují ceny některých druhů výrobků a vypadá to, že půjdou až pod výrobní náklady. Zatím je to u másla, trvanlivého mléka a brzy se zřejmě přidají i jogurty. Půjde se pod ceny a zemědělcům, kteří vzali věc do svých rukou, se to v nákupních cenách okamžitě vrátí. Akorát se teď čeká, co uděláme my. Jestliže pustím osm milionů litrů trvanlivého mléka, tedy třetinu domácí spotřeby, za devět korun za litr jako někteří, bude vymalováno.
Dospělo už k nějakému rozuzlení jednání s Podpůrným a garančním rolnickým a lesnickým fondem ohledně vaší údajné pohledávky?
Je naprosto jasné, kdo je v právu a kdo není. Existuje závěrečná zpráva finančního ředitelství o kontrole v JčM, a ta konstatuje, že jsme nic neporušili. Tak se snad někdo probudí a peníze nám vrátí. Ve čtvrtek (pozn. red. – 19. dubna) se tím mělo zabývat prezídium intervenčního fondu, jak přislíbil ministr Fencl.
Pokud by se stát neměl k navrácení peněz, budete je vymáhat soudní cestou?
Jiná varianta není. PGRLF převzal od intervenčního fondu nelikvidní pohledávku. A jako akcionář JčM musí garanční fond usilovat o to, abychom se domáhali oprávněných požadavků. Je to silně schizofrenní situace a je nejvyšší čas ji řešit.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down