20.04.2001 | 03:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Evropská komise chce prodloužit zákaz zkrmování masokostních mouček

Prodloužení dočasného zákazu zkrmování masokostních mouček v zemích EU navrhne Evropská komise. Zákaz zatím platí v členských zemích EU do konce června.

Komise jej chce dočasně prodloužit, než bude přijata legislativa zpřísňující podmínky nakládání s vedlejšími živočišnými produkty. Ta by měla vstoupit v platnost od roku 2002. Podle ní bude možné zkrmovat hospodářským zvířatům jen živočišné produkty ze zvířat vhodných pro lidskou spotřebu. Povinné bude úplné oddělení výroby krmiv od zpracování dalšího živočišného odpadu a zlepšení pravidel zjišťování původu vedlejších živočišných produktů. Komise chce také zaručit, že
nynější zásoby masokostní moučky budou zničeny. Teprve po splnění těchto podmínek bude podle ní možné dočasný zákaz zrušit. O návrhu EK budou příští týden jednat i ministři zemědělství zemí EU v Lucemburku. Evropská komise je ale proti stálému zákazu zkrmování mouček prasaty a drůbeží, u nichž nevzniká riziko onemocnění BSE. Jinak by totiž EU musela každoročně ničit 14 miliónů tun živočišného odpadu, který nyní slouží jako zdroj bílkovin. Členské země se nyní přiklánějí spíše ke stálému zákazu zkrmování mouček obecně.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down