19.04.2001 | 05:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Cenu řepky ovlivní také slintavka a kulhavka

S asi 450 tisíci tun řepkového semene z letošní sklizně počítá akciová společnost SETUZA. Třetinu oleje z uvedeného množství řepkového semene SETUZA využije pro technické účely, především na výrobu metylesteru řepkového oleje. Podle tiskové mluvčí Marie Logrové společnost předpokládá, že letos také nakoupí a zpracuje i 60 tisíc tun slunečnicového semene a téměř 50 tisíc tun sójových bobů.

Výrazně vyšší rentabilitu zpracování sójových bobů umožní nově vybudované a rekonstruované technologie. Dovozem jihoamerické sóji s certifikací genetické čistoty by podnik mohl zamezit neúměrnému tlaku na růst cen domácí řepky. Cenu vykupované řepky bude SETUZA podle Logrové stavět na „úroveň adekvátní německému trhu, což představuje cenu německých olejáren po odečtení dopravních nákladů a eventuálně připočítání příplatku za kvalitu.“ Jak Logrová vysvětlila, do cen řepkového semene může zasáhnout nejen rekordní sklizeň sójových bobů na jižní polokouli, ale i vývoj slintavky a kulhavky v Evropě, při němž dochází k vybíjení celých stád. Po vzestupu poptávky po šrotech vyvolané zákazem používání masokostních mouček tak může paradoxně nastat opět pokles zájmu o tuto krmivářskou surovinu, a tím i snížení ceny řepkového semene. Mluvčí poukázala na určitou nevyváženost naší obchodní politiky, která umožňuje exportovat řepkové semeno bez omezení a na druhé straně jeho dovoz zatěžuje neúměrně vysokým clem. Prodej finálních výrobků v zahraniční je však jednoznačně dán světovými cenami.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down