18.04.2001 | 08:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Indexy cen únorového zahraničního obchodu

Úhrnné vývozní a dovozní ceny se letos v únoru oproti lednu mírně snížily, a to shodně o 0,4 %. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Zatímco u dovozních cen se mírný pokles projevil ve všech skupinách zboží (u potravin a živých zvířat o 1,7 %, u nápojů a tabáku o 0,6 %, u živočišných a rostlinných tuků a olejů o 1 %), na straně vývozu mírně vzrostly ceny potravin a živých zvířat (o 0,6 %) a živočišných i rostlinných tuků a olejů (o 0,2 %).

ČSÚ však připomíná, že na vývoji cen v zahraničním obchodu se podílí také změny kurzu koruny vůči zahraničním měnám. Průměrný měsíční kurz koruny v únoru oproti lednu oslabil vůči dolaru o 0,3 %, vůči euru naopak o 1,4 % posílil.
Meziroční růst vývozních i dovozních cen se v únoru 2001 zpomalil. Dovozní ceny byly meziročně vyšší o 3,6 % (v lednu o 5,6 %), vývozní o 4,2 % (v lednu o 4,7 %). Dovozní ceny potravin a živých zvířat byly letos v únoru o 0,6 % nižší než před rokem, u nápojů a tabáku zůstaly na stejné úrovni, u tuků vzrostly o 2,1 %. Vývozní ceny nadprůměrně vzrostly u většiny skupin zboží, včetně potravin a živých zvířat, které zdražily o 6,9 %. Vyšší byly i dovozní ceny nápojů a tabáku (o 6,3 %). Meziročně se naopak snížily dovozní ceny tuků (o 2,7 %).

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down