18.04.2001 | 07:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Soucit s Británií je namístě

Ano, je namístě soucit s Velkou Británií, jejími farmáři i s jimi chovanými zvířaty. Potvrzuje to i Sedmibodový akční plán pro reformu zemědělství v podmínkách Velké Británie a EU, jak jej připravila CIWF (Compassion in World Farming – mezinárodní organizace „Soucit ve světovém zemědělství). U nás o této aktivitě informovala Společnost pro zvířata.

Plán CIWF vychází ze zemědělské praxe zejména ve Velké Británii. Na prvním místě zmiňuje nutnost ukončit dlouhé transporty zvířat na jatka, zejména přes celou Evropu, dále redukovat trhy se živými zvířaty, zakázat vývoz živých zvířat, bránit industrializovanému intenzivnímu zemědělství, podporovat extenzivní chovy a reformovat pravidla volného obchodu. Navrhuje též vakcinovat proti slintavce a kulhavce při jejím výskytu v sousedních zemích.
Státní veterinární správa (SVS ČR) považuje tuto aktivitu za prospěšnou a souhlasí s tím, že až čtyřnásobná živočišná nadprodukce v některých zemích EU přináší neúměrná rizika pro šíření nebezpečných nákaz, které mohou vyústit v takové epizootie, jakou zažívá v poslední době Velká Británie se slintavkou a kulhavkou, v uplynulých letech například Nizozemí s klasickým morem prasat apod. V zemích s takto vysokými koncentracemi zvířat je o to významnější důsledná kontrola dovozu na hranicích, a to nejen obchodního zboží, ale i dovozu masa, mléka a výrobků z nich jako neobchodního zboží. A stejně tak důležitý je i rozsah státního veterinárního dozoru v celém řetězci od stáje po stůl. Nad oběma těmito oblastmi se budou muset ve Velké Británii důsledně zamyslet. Proto Státní veterinární správa ČR klade takový důraz na kvalitu veterinárního dozoru v chovech, na jatkách, na hranicích. Sem samozřejmě patří i sledování, jak jsou dodržovány zásady welfare (pohody chovaných zvířat). Co se týká vakcinace proti slintavce a kulhavce, považuje SVS za účinná námi dosud přijatá veterinární opatření. O vakcinaci uvažujeme pouze o nouzové, v přímém okolí vzniklého ohniska nákazy.
Na opatřeních, která navrhuje organizace CIWF, je pozoruhodné, že až se v EU podaří reformu zemědělství prosadit, musí EU trvat na dodržování těchto zásad i v ostatních zemích. To se musí projevit na zákazu dovozu živočišných produktů ze zemí, které se těmito avizovanými zásadami nebudou řídit.
Tedy, ještě se ani nezačalo vážně uvažovat o změnách v zemědělské politice v EU, a již jsou vyřčeny obavy z budoucího obchodu. Naší republiky se podle informací, které má Státní veterinární správa k dispozici, zmiňované excesy při mezinárodní přepravě, pořádání trhů i v intenzivních chovech prakticky netýkají. Nicméně je třeba podle Josefa Holejšovského, ústředního ředitele SVS ČR, snahy o reformy zemědělství v EU sledovat a brát je vážně. Zejména s nimi musejí do budoucna počítat naši farmáři při plánování rozvoje svých hospodářství.

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: svs.aquasoft.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down