17.04.2001 | 08:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dotace přijdou v půli května

Zemědělství sice loni skončilo se ziskem, finanční situace podnikatelů však podle Agrární komory není vůbec růžová. Nyní, v době jarních prací, by mnohým přišly vhod zálohy na dotace a peníze za sucho. Kdy je mohou očekávat?

První dotace by měli zemědělci dostat kolem poloviny května, avizuje ministerstvo zemědělství. Předseda sněmovního zemědělského výboru Jaroslav Palas přitom apeloval na ministra, aby jeho úřad vyplatil zálohy co nejdříve a prvovýrobcům tím pomohl při financování nákladných jarních prací. Ekonomická situace podniků je totiž podle tajemníka Agrární komory Jana Záhorky mnohem horší než před rokem. „Z okresů máme zprávy, že pohledávky, které mají zejména nákupní podniky u zemědělců, jsou dvojnásobné proti loňskému březnu. Souvisí to i s tím, že dosud nebyly doplaceny všechny částečné kompenzace za sucho,“ uvedl Záhorka. Poznamenal, že senátoři již potřebný zákon o dluhopisech schválili a nyní jen čeká na podpis prezidenta. „Koncem dubna by se tyto peníze mohly začít uvolňovat,“ očekává.
Přechod na nový systém podpor nečiní zemědělcům problémy, soudí ministerstvo. „V rámci harmonizace s Evropskou unií se ale zvyšuje náročnost na kontroly, a tím pádem je systém pro pracovníky státní správy náročnější,“uvedl Jiří Felčárek z tiskového oddělení ministerstva zemědělství. Upřesnil, že kolem 25. dubna bude vyhlášena výše zálohy na podporu mimoprodukčních funkcí podle vládního nařízení č. 505/2000. Poté úředníci připraví tzv. rozhodnutí a žadatelé obdrží zálohy asi 15. května. Jak Felčárek zdůraznil, zálohy se budou týkat pouze zatravněných pozemků a nebudou se vztahovat na pastvu, vápnění, zalesnění, včelařství a územní systémy ekologické stability. „Vzhledem k zatravnění a zalesnění v minulých letech poklesl počet žadatelů i rozsah takto podporovaných půd,“ porovnal.
Významnou část podpor bude letos poskytovat Státní zemědělský intervenční fond (SZIF). O dotace z programu na uvádění půdy do klidu se podle sdělení MZe přihlásily čtyři tisíce žadatelů. „Pokud budou schváleny zálohy, začnou se proplácet v květnu. V září dostanou pěstitelé úhradu za řepku sklizenou z půdy „v klidu“ a s doplatky mohou počítat v listopadu,“ přiblížil Felčárek harmonogram plateb. Kolik půdy se uvede do klidu, bude známo během dvou příštích týdnů, po zpracování žádostí, které zemědělci odevzdávali do konce března. „Odhadujeme, že polovina výměry se využije na řepku pro metylester, jedna čtvrtina pro zelené hnojení a na zbytku budou zemědělci pěstovat trávu, len, energetické či další plodiny,“ doplnil Felčárek.
Jak to bude s kompenzačními platbami za mléko, na něž má SZIF vyčleněno 310 milionů korun, by se jeho producenti měli dozvědět do konce května. „Nejpozději do 31. srpna o ni mohou žádat výrobci, kteří mají přidělenou individuální produkční nebo i prozatímní kvótu. Pro stanovení platby se bude brát v úvahu aktuální kvóta pouze k 31. květnu,“ sdělil Felčárek. Upozornil, že nejdéle do závěru července SZIF sdělí přesnou sazbu kompenzační podpory v Obchodním věstníku a do posledního říjnového dne rozhodne o žádostech výrobců.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down