17.04.2001 | 08:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ročně utratí obyvatelé ČR za květiny asi šest miliard korun

Obyvatelé České republiky utratili v loňském roce za květiny kolem 5,8 miliardy korun. Tuzemské firmy se na tomto prodeji podílely 45 procenty a 55 procent květin na tuzemském trhu pocházelo od zahraničních producentů.

Řřekl to náměstek ředitele Agro Brno-Tuřany Emil Kostkas tím, že roční produkce květin v maloobchodních cenách včetně DPH činila v roce 1999 kolem 5,4 miliardy Kč. Odhady za loňský rok se pohybují okolo 5,8 miliardy korun. Ročně tedy utratí každý občan ČR za květiny kolem 540 korun. Problematiku "černých dovozů" řezaných květin podle Kostky zčásti řeší zrušení dvouprocentního cla u této komodity mezi ČR a Nizozemskem. U řezaných květin se navíc DPH snížila z 22 procent na pět procent a pro černé dovozce se tím stala méně atraktivní. A.s. Agro Brno-Tuřany registruje v prvním čtvrtletí zvýšenou poptávku po zahradnických produktech. S 6,7 hektaru skleníků, kde zaměstnává 150 osob, patří k největším domácím pěstitelům květin. Při ceně sedm korun za karafiát bez DPH a 12 Kč za gerberu nelze však konkurovat zahraničním pěstitelům, řekl Kostka. Firma proto sníží plochy řezaných gerber a část ploch u karafiátů převede na hydroponický způsob pěstování. Náhradou má být naopak zvýšení produkce hrnkových květin, u nichž stále roste poptávka.
Ročně prodává tuřanské Agro květiny asi za 200 miliónů Kč a na trhu v ČR se podílí třemi procenty. Celá společnost ve čtyřech divizích zvýšila loni celkové výnosy z 270 miliónů na 287 miliónů korun. Čistý zisk se zvedl o 60 procent na šest miliónů Kč. Letošní plán počítá s celkovými výnosy 291 miliónů korun a ziskem 7,5 miliónu korun. Ve dnech 17. dubna až 13. května připravuje firma tradiční Zahradnické trhy ve svém areálu v Brněnských Ivanovicích. Ten bude pro veřejnost přístupný denně od 9:00 do 17:00 hodin.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down