13.04.2001 | 10:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Stach: Organizace ZZN svoje postavení nezneužívají

Tajemník Českomoravského sdružení organizací zemědělského zásobování a nákupu (ZZN) Miloš Stach na dotaz Agrowebu jednoznačně odmítl názory, že jsou prvovýrobci kvůli tzv.zeleným úvěrům rukojmím organizací ZZN.

Stach řekl že pro výkupy by bylo určitě lepší, kdyby se obchodní vztahy bez těchto úvěrů obešly.
"Ziskovost se u krmných směsí pohybuje v průměru kolem 4 až 4,5 procenta. a jakmile by se tato marže zvýšila, odběratel buď skončí s činností, nebo začne kupovat u jiné společnosti ZZN. Naší snahou je udržet výrobu, přitom členové sdružení si vzájemně silně konkurují," dodal Stach. Celkem loni vyrobilo 80 členů sdružení téměř 2,31 miliónu tun krmných směsí, přičemž souhrnný obrat těchto společností se pohyboval kolem 60 miliard korun. Jednotlivé organice ZZN poskytují podle Stacha svým odběratelům zhruba 30 až 40 milionů korun ročně v podobě agrochemie a krmných směsí. Z celkových tržeb v rámci sdružení to je zhruba jedno procento tedy asi 600 miliónů korun. Podle jeho slov jsou zmíněné úvěry pro obě strany jednoznačně výhodné a veškeré výhrady proti nim mají spíš zemědělští političtí funkcionáři než samotní zemědělci.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down