13.04.2001 | 07:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sedm milionů na reprezentaci

Sedmi miliony korun letos stát přispěje na zapojení našich nevládních organizací do evropských nevládních organizací, které působí v sídle Evropské unie. Vznik nového dotačního titulu „Podpora evropské integrace nevládních organizací“ prosadil při projednávání zemědělských podpůrných programů ve sněmovně poslanec Ladislav Skopal. Ministerstvo zemědělství ho se zpožděním vyhlásilo jako titul 10 D formou dodatku k zásadám pro poskytování dotací.

O podporu mohou organizace žádat do konce června. Její výše je v dotačním titulu charakterizována jako "fixní částka podle rozhodnutí MZe, která bude záviset na náročnosti začlenění do vyjmenovaných mezinárodních organizací". Ministerstvo uzná těchto šest evropských partnerů: Konfederace evropského zemědělství (CEA), Konfederace mladých farmářů (CEJA), Evropská konfederace zemědělských producentů (COPA), Všeobecný výbor pro zemědělské družstevnictví EU (COGECA), Konfederace potravinářských sdružení EU 15 (CIAA) a Konfederace evropských vlastníků lesů (CEPF). O podporu nákladů spojených se vstupem, členstvím a svým zastoupením v Bruselu se může ucházet sedm českých organizací: Agrární komora, Asociace soukromého zemědělství, Potravinářská komora, Svaz zemědělských družstev a společností, Společnost mladých agrárníků, Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů a Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů.
Podle poslance Stanislava Němce, předsedy Asociace soukromého zemědělství, však sněmovna zamýšlela podpořit čtyři organizace a ministerstvo jejich seznam svévolně rozšířilo. Také jeho kolegu Ladislava Skopala rozhodnutí MZe překvapilo. „Podporu by měly získat čtyři hlavní organizace – obě komory, asociace a svaz družstev. Takto přesně to ale sněmovna ve svém usnesení neformulovala,“ uvedl Skopal. Hodlá se tedy ministra zeptat, proč se pomalu zdvojnásobil počet organizací a podle jakých kritérií se budou peníze rozdělovat.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down