10.04.2001 | 10:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

ČZPI vyhodnotila celoroční mikrobiologickou kontrolu potravin

Česká zemědělská a potravinářská inspekce po celý rok průběžně sledovala výskyt patogenních mikroorganismů v potravinách. Výsledky kontroly /asi 19% nevyhovujících a asi 1% zdravotně závadných výrobků/ odpovídají dlouhodobému průměru výsledků mikrobiologické kontroly ČZPI.

Kromě běžných potravin se ČZPI zaměřila zejména na masné tepelně neopracované výrobky určené k přímé spotřebě /např.čajovky/ a na všechny druhy sýrů /vyjma tavených/, protože zde je pravděpodobnost výskytu baktérií rodu Salmonella a Listeria monocytogenes velmi vysoká. V rybích výrobcích byla navíc sledována baktérie Vibrio parahaemolyticus, která byla do vyhlášky na mikrobiologické požadavky zařazena nově mezi původce onemocnění z potravin.
Inspektoři ČZPI odebrali 355 vzorků potravin vyrobených v tuzemsku i zahraničí /zejména různé druhy sýrů/, které byly podrobeny 1665 laboratorním analýzám. Celkem 67 vzorků /tj.18,9%/ nevyhovělo požadavkům především na tolerované hodnoty pro celkový počet mikroorganismů, kvasinek, koliformních baktérií a plísní.
Jako zdravotně závadné byly označeny 4 výrobky tj. 1,1% /, u nichž byla zjištěna Salmonella /lahůdkový salát/, Listeria monocytogenes /kuřecí párky/, Escherichia coli /sýr s plísní/ nebo koliformní bakterie /lahůdkový salát/. Ve třech případech byly zdravotně závadné potraviny zjištěny během června, v jednom případě v listopadu.
Výsledky kontroly /asi 19% nevyhovujících a asi 1% zdravotně závadných výrobků/ odpovídají dlouhodobému průměru výsledků mikrobiologické kontroly ČZPI.
Celostátní mikrobiologický monitoring potravin probíhá od roku 1999. Výsledky systematického sledování patogenních baktérií Salmonella a Listeria monocytogenes jsou ukládány do databáze ČZPI.
Od začátku roku 1997 do konce března 2001 ČZPI prověřila celkem 14 698 vzorků, z nichž ve 33 byla zjištěna Salmonella. Z 578 analyzovaných vzorků byla ve 13 případech prokázána přítomnost baktérie Listeria monocytogenes.
Podrobnější informace budou uvedeny na webových stránkách ČZPI: www.czpi.cz.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down