09.04.2001 | 09:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

O podporu pro mladé se zasazuje Společnost mladých agrárníků

Úplně nový návrh dotačního titulu pro mladé začínající zemědělce předložila minulý týden Společnost mladých agrárníků (SMA) ministru Janu Fenclovi a Jaroslavu Palasovi, předsedovi zemědělského výboru Poslanecké sněmovny. „Prostřednictvím předsedy Palase jsme požádali zemědělský výbor, aby se k podpoře pro mladé znovu vrátil a doporučil ministerstvu zemědělství změnu podmínek u tohoto titulu,“ sdělil prezident SMA Pavel Moulis.

Na rozdíl od ministerského návrhu by výše dotace byla stanovena přímo na dvacet procent prokázaných nákladů na investici. Každý by tedy věděl, s jakým příspěvkem může počítat. „Dotace by také bylo možné kombinovat s programem Mládí v rámci Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu,“ upozornil na zvláštnost proti předchozím variantám Moulis a zdůraznil, že začínající zemědělci by díky tomu mohli získat cizí zdroje. Podmínkou je podnikatelský projekt přijatelný pro banku. Peníze by zájemci dostali podle prezidenta SMA hned po kladném vyřízení žádosti, nikoli zpětně, při zaplacení úvěru, jak zamýšlelo úplně první znění.
Vlastní návrh si SMA nechala připomínkovat ministerstvem financí. „To nám potvrdilo, že podpora není v rozporu se zákonem o rozpočtových pravidlech. Je pouze potřeba doplňkem upravit zásady pro poskytování dotací,“ řekl Moulis.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down