05.04.2001 | 03:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Český dřevozpracující průmysl bojuje s potížemi

Požádat ministerstvo průmyslu a obchodu a parlament o úpravu pravidel poskytování investičních pobídek a jednat s ministerstvem zemědělství, aby cena kulatiny prodávané státním podnikem Lesy ČR měla přímou vazbu na cenu řeziva chce Odborový svaz a Svaz zaměstnavatelů ve dřevozpracujícím průmyslu.

Vážné potíže tohoto zpracovatelského oboru způsobují podle předsedy odborového svazu Rudolfa Kyncla zejména klesající cena řeziva při vysokých cenách kulatiny, prudký úbytek pracovních příležitostí a investiční pobídky, které podporují zahraniční firmy. Zatímco do konce loňského roku byla se cena řeziva pohybovala kolem 4500 Kč za krychlový metr při ceně kulatiny asi 2000 korun, od začátku letošního roku cena řeziva na tuzemském trhu klesla při nezměněné ceně kulatiny o 400 až 450 Kč za krychlový metr. Silný růst kursu koruny spolu s poklesem cen dělají českým společnostem potíže i na zahraničních trzích. Zaměstnavatelé i odbory navíc zazlívají bankám, že dřevozpracující průmysl zařadily mezi obory s vysokým rizikem a nechtějí českým podnikům poskytovat úvěry.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down