04.04.2001 | 06:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

EU loni hodnotila výskyt BSE v ČR jako nepravděpodobný

Vědecký řídící výbor Evropské komise loni v květnu v předběžném názoru na geografické riziko tzv. nemoci šílených krav (BSE) zařadil ČR do skupiny států, kde je přítomnost BSE nepravděpodobná, ale nemůže být vyloučena. Agrowebu to potvrdil mluvčí ministerstva zemědělství Pavel Kovář.

. "Od té doby se změnilo pouze to, že tehdy jsme neměli žádné testy na hodnocení BSE, zatímco k dnešku jich máme provedeno 4843 s negativním výsledkem," uvedl Kovář. ČR byla v předběžném hodnocení ve skupině s Rakouskem, Finskem, Švédskem, Austrálií, Kanadou, Chile, Slovenskem a USA. Zatímco například Rakousko v této třídě zůstalo i po konečném verdiktu Vědeckého řídícího výboru, ČR se propadla o třídu níž. Česká republika se podle Kováře do hodnocení přihlásila dobrovolně v říjnu 1998 s tím, že má plné předpoklady uspět.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down