02.04.2001 | 08:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zásoby másla ve skladech prudce rostou

Nízké zálohové subvence na vývoz másla, které stanovil Státní zemědělský intervenční fond, vyvolalo rozčarování u mlékařů, říká v rozhovoru Michal Němec, výkonný ředitel Českomoravského svazu mlékárenského.

Odpovídají zálohové subvence pro export mléčných přebytků vyhlášené pro druhé čtvrtletí situaci na zahraničních trzích?
Velké rozčarování vyvolalo u mlékařů stanovení nízké zálohové subvence na vývoz másla. Je evidentní, že jeho ceny na světovém trhu rapidně klesají a není zájem o odběr másla z tradičních teritorií, kam jsme zvyklí dodávat, tedy hlavně Ruska a států bývalého Sovětského svazu. Polsko, kam se vyváželo podstatné množství, zavedlo vysoké dovozní clo pro naše máslo. Navíc velmi laciným výprodejem intervenčních zásob se Poláci tlačí na trhy, na které dodáváme i my. Zásoby másla u nás prudce stoupají. Ke konci února už dosáhly kolem 6000 tun, což je úroveň, která se loni řešila nestandardně uvolněním peněz z Pozemkového fondu. Počítali jsme proto, že subvence bude podstatně vyšší než 32 tisíc korun na tunu másla v prvním čtvrtletí. Fond sice navrhoval 40 tisíc korun, ale prezídium stanovilo 35 tisíc korun. Taková záloha je naprosto nedostatečná a povede ke zvyšování zásob.
Podle přidělených kvót by se v prvním kvótovém roce mělo vyrobit 2,716 miliardy litrů mléka. Považujete to za reálné?
Pokud jsou na toto množství potvrzené kvóty, musíme z toho vycházet. Potom se však výrazně změní poměry na trhu, protože při stanovení přebytků mléka a subvencí na letošní rok se vycházelo z dodávky na mlékárenské zpracování ve výši 2,54 miliardy litrů. A to je rozdíl téměř 200 milionů litrů. Jestliže někdo řekl „a“ – rozdělíme kvóty, jaké budou zemědělci požadovat -, pak by měl přidat také „b“ – zafinancujeme větší přebytek. To ale zatím nikdo neřekl.
Potravináři mají svého zástupce v prezídiu intervenčního fondu. Budete se jeho prostřednictvím snažit o přehodnocení objemu přebytků?
Pro dubnové zasedání prezídia fondu připravíme návrh, co by se mělo udělat pro řešení situace na trhu s mlékem z pohledu zpracovatelů. Materiál by měli předložit všichni čtyři zástupci nevládních organizací v prezídiu. Možnost přehodnotit objem přebytků a financování jejich vývozu v průběhu roku tu je. V příslušném nařízení vlády je zakotveno, že intervenční fond může upravit rozsah subvencování až o dvacet procent.
Jak jsou mlékárny připraveny na spuštění kvót?
Je známo, že evidence nákupu mléka byla vždycky zpracovávána na úrovni mlékáren. Neměl by tedy být problém se na systém napojit. První údaje budou mlékárny předávat až v květnu.
Za překročení produkční kvóty mají být pokutováni zpracovatelé. Myslíte, že k tomu bude docházet, když chovatelé nebyli ve svých požadavcích kráceni?
Může se to stát. Asi tři tisíce žádostí podali zemědělci první cestou, tzn. podle skutečnosti loňského roku plus šestiprocentní navýšení. U těchto dodavatelů by mohlo dojít k překročení individuální kvóty. To asi nehrozí u dalších zhruba pěti set žadatelů, kteří se ucházeli o novou kvótu či navýšenou.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down