27.03.2001 | 04:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Tři novinky z jednání Ústřední nákazová komise

1) Komise uložila na dnešním jednání Ministerstvu zdravotnictví ČR, aby zajistilo v rámci kontrol prováděných orgány veřejného zdraví zjišťování původu masa a masných výrobků v zařízeních veřejného stravování.
2) Mimořádná veterinární opatření se ukončují na hranicích s Polskem.
3) Soukromým veterinárním lékařům, kontrolní orgány a poskytovatelé služeb, kteří vstupují do našich chovů musí při všech návštěvách měnit pracovní oděv, řádně se umývat a dezinfikovat a nezajíždět vozidly do objektů, ve kterých jsou chována zvířata.

Dne 27. 3. zasedala Ústřední nákazová komise a na základě doporučení Státní veterinární správy přijalo Ministerstvo zemědělství upřesnění mimořádných veterinárních opatření. Tato opatření budou platit ve schválené podobě od 28.3. do 5. dubna.
Stále platí pro země EU zákaz dovozu a tranzitu živých sudokopytníků, jejich spermatu, embryí a vaječných buněk, masa, tepelně neupracovaných výrobků (z mléka a masa) včetně produktů ze sudokopytníků (potní vlny, neošetřené srsti, štětin a žíní) včetně veškerých potravin pro osobní spotřebu. Zákaz platí i na objemná krmiva, seno, slámu, chlévskou mrvu i hnůj.
I nadále trvá zákaz provozu na všech turistických stezkách na česko-německých státních hranicích. Co se týká turistických přechodů na hranicích s Rakouskem pozastavuje se plánované zahájení provozu dvou přechodů zatím do 5. dubna. Jinak zde v současné době žádné turistické přechody v provozu nejsou.
Zákaz dovozu se netýká hluboce zmrazeného spermatu a embryí získaných před 1. 2. 2001. Zákaz obchodního dovozu se netýká mléka pro lidskou spotřebu i mléka pro výživu zvířat, které bylo tepelně ošetřeno bezpečným způsobem.
Nové v mimořádném veterinárním opatření je to, že se omezení na hranicích netýká Polska. To znamená, že dezinfekce na hranicích – na silničních a železnicích přechodech - platí v nezměněné podobě pro cestující z EU, a to na hranicích s Německem a Rakouskem a na letištích pro přilétající ze zemí EU.
Další novinkou je, že se ukládá Ministerstvu zdravotnictví ČR, aby zajistilo v rámci kontrol prováděných orgány veřejného zdraví zjišťování původu masa a masných výrobků v zařízeních veřejného stravování. Podle posledních informací z Velké Británie má zde totiž na svědomí zavlečení slintavky a kulhavky neoobchodní dovoz masa do jedné čínské restaurace, odkud byly kuchyňské zbytky zkrmeny prasatům.
A ještě jedno je nové. Soukromým veterinárním lékařům, kontrolním orgánům a poskytovatelům služeb, kteří vstupují do našich chovů se ukládá povinnost při všech návštěvách měnit pracovní oděv, řádně se umývat a dezinfikovat a nezajíždět vozidly do objektů, ve kterých jsou chována zvířata.
Státní veterinární správa si je vědoma, že přijatá opatření znamenají pro mnoho obyvatel i pro cestující jistá omezení. Je to však proto, že za prioritu považuje zdraví zvířat a lidí. Všechna opatření mají za cíl možnými způsoby omezit na minimum možnost zavlečení slintavky a kulhavky na naše území.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down