27.03.2001 | 03:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Největším problémem jsou falza lihovin

Nedostatku kvalitního lihu vyráběného z cukrovarnické melasy se do budoucna neobává výrobní náměstek a prokurista komanditní společnosti Palírna u Zeleného stolu - Starorežná Prostějov - Oldřich Medek. U lihu vyráběného z obilí je větší nebezpečí změn chuti, které by mohly ovlivnit zvláště kvalitu vodek. Hlavně ty a z nich zejména Hanácká vodka, jsou, jak uvedl, nosným programem společnosti, která celkově zaujímá asi 11 % našeho trhu lihovin.
Stejně jako ostatní výrobce lihovin trápí i prostějovskou firmu častý výskyt falz na trhu a také tlak obchodních řetězců na snižování cen

„Na litru 40% rumu činí jen daň 117 Kč. Jestliže někde v tržnici se nabízí litr rumu za 100 korun, pak jasně jde o daňový únik,“ upozornil Medek. Jak dále uvedl, Starorežná Prostějov si své výrobky chrání používáním vlastních lahví s vytlačeným znakem a názvem firmy, prodlouženými uzávěry lahví a také speciálními etiketami, které by měly být od května letošního roku opatřeny i hologramem. Opakovaně navrhované kolkování lahví se podle Medka jako ochrana neosvědčilo ani na Slovensku, ani v zemích Evropské unie. Vstup do EU si firma spojuje hlavně s pronikáním na evropské trhy. To však přes kvalitu výrobků (svědčí o ní i letošní zlatá medaile za krémový likér MISSIS a stříbrná medaile z přehlídky evropských vodek) není jednoduché. I na domácím trhu rozhodují o tom, jaké výrobky se dostanou ke spotřebitelům, zejména největší odběratelé - obchodní řetězce. Pokud jde o to, co s naším rumem po vstupu do EU, snaží se Unie výrobců lihovin, jak Medek uvedl, o jednotné řešení tak, aby byla tato lihovina do budoucna jasně deklarovaná pod nějakým názvem, s určitým minimálním obsahem alkoholu, popisem barvy apod.
Palírna u Zeleného stolu - Starorežná Prostějov je komanditní společnost. Podle Medka vyrábí ročně asi 100 tis. hektolitrů lihovin, zaměstnává zhruba 150 lidí a její obrat se pohybuje kolem 1 mld. Kč.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down