26.03.2001 | 04:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Neopakujte chyby Společné zemědělské politiky

K splnění požadavků týkajících se našeho přijetí do Evropské unie by mělo přispět členství ČR v Evropské agentuře pro životní prostředí (EEA), k němuž by mělo dojít letos na podzim. Shodli se na tom dnes ministr životního prostředí Miloš Kužvart a výkonný ředitel EEA Domingo Jiménez-Beltrán.
Beltrám konstatoval, že stav naší přírody je lepší než odpovídá situaci v některých členských zemích unie. Otázka ochrany životního prostředí není podle něj pouze věcí jednoho resortu, ale je mezisektorová. Musí se na ní podílet i zemědělství, doprava, průmysl a další obory. Jak uvedl, Společnou zemědělskou politiku (SZP) unie očekávají rozsáhlé změny, za nimiž „nestojí pouze nemoc šílených krav."

Zdůraznil, že SZP bude muset reagovat na nejnovější situaci v členských zemích. Poznamenal, že pro ČR je výhodou, že se zejména v posledních letech nepoužívalo takové množství průmyslových hnojiv a chemických ochranných prostředků. Do budoucna zdůraznil hlavně multifunkční funkci zemědělství, péči o krajinu a biodiverzitu a o produkci kvalitních potravin. „Nebylo by dobré, kdyby ČR napodobovala SZP v chybách, které členské státy udělaly,“ varoval. V souvislosti s nutností změn i v energetické oblasti očekává ředitel do budoucna omezení užívání energie a zaměření i na jiné zdroje. Cílem podle je podle něj, aby do roku 2010 pocházelo 12 % energie z obnovitelných zdrojů. K nim, jak víme, patří mimo jiné i biomasa.
Za velký úkol pro ČR Beltrám považuje nutnost umět ohodnotit věci, které „dnes zdánlivě žádnou hodnotu nemají“. Podle něj jde zejména o využívání lesů a chráněných krajinných oblastí k rekreačním účelům. „V CHKO Křivoklátsko, kterou jsem navštívil, je údajně na šest tisíc chat. Přitom CHKO má velmi omezený rozpočet. Domnívám se, že peníze by měly přicházet od těch, kteří tuto oblast využívají ke svému prospěchu,“ uvedl Beltrám s tím, že je to úkol pro naši vládu aby našla způsob, jak pro tyto oblasti získat potřebné prostředky. Zdůraznil, že velkým bohatstvím v ČR jsou zejména lesy, a ti, kteří toto bohatství užívají, by za to měli platit. „Je to však ekonomické rozhodnutí a je v rukou vašich politiků,“ uzavřel.
EEA založila Evropská unie v roce 1994 a jejím úkolem je poskytování objektivních, aktuálních a spolehlivých a v evropském měřítku srovnatelných informací o životním prostředí. ČR s touto agenturou již spolupracuje v rámci programu PHARE. Ten by také měl v prvních třech letech našeho členství přispívat na placení našeho příspěvku EEA, a to v prvním roce 75 %, v druhém 60 % a ve třetím roce 50 %. Po našem vstupu do EU budeme členství v agentuře hradit v rámci celkové platby do unie.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down