23.03.2001 | 12:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Hrubý domácí produkt roste

Hrubý domácí produkt ve 4. čtvrtletí meziročně vzrostl reálně o 3,9 % (v porovnání se 3. čtvrtletím - po očištění o vliv sezónnosti - o 1,3 %). Vyplývá to ze zpráva Českého statistického úřadu. Stejně tak rostl HDP v souhrnu za celý uplynulý rok. Čísla ČSÚ potvrzují, že naše ekonomika je (celkově) ve fázi vzestupu.

Meziroční přírůstek HDP ve 4. čtvrtletí (ve stálých cenách) o 13,6 mld. korun ovlivnil podle ČSÚ růst poptávky po hrubém kapitálu o 18,1 mld. Kč, pokles výdajů na konečnou spotřebu o 1,0 mld. Kč a zhoršení bilance zahraničního obchodu zbožím a službami o 3,5 mld. Kč.
Úhrn hrubých přidaných hodnot (v základních cenách) za všechna odvětví byl o 4,5 % vyšší než v předchozím roce. Nadprůměrné meziroční tempo přitom vykázala odvětví komerční služby (přírůstek o 10,3 %), průmysl (+8,3 %) a obchod a pohostinství (+6,4 %), pokles se stejně jako v předchozích čtvrtletích projevil především v zemědělství (-6,7 %) a stavebnictví (-5,6 %).
V úhrnu za 1. až 4. čtvrtletí 2000 byl HDP proti roku 1999 vyšší o 3,1 %, když meziročně rostl ve všech čtvrtletích. Jeho přírůstek ve stálých cenách o 43,2 mld. korun pozitivně ovlivnilo zvýšení tvorby hrubého kapitálu o 50,8 mld. korun a růst výdajů na konečnou spotřebu o 9,6 mld. korun. Negativně naopak působilo zhoršení bilance zahraničního obchodu zbožím a službami o 17,2 mld. korun. Rostoucí poptávka byla na nabídkové straně pokryta především zvýšením hrubé přidané hodnoty ve zpracovatelském průmyslu (+32,1 mld. Kč.).
Na vývoj HDP v základních cenách (přírůstek 3,5 %) mělo rozhodující vliv odvětví průmyslu (+6,9 %). Průmyslová hrubá přidaná hodnota přitom v jednotlivých čtvrtletích meziročně plynule rostla (postupně o 5,8 %, 6,2 %, 7,4 % a 8,3 %). Nadprůměrná tempa vykázala i odvětví obchodu a komerčních služeb, naopak pokles zaznamenaly zemědělství a stavebnictví.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down