23.03.2001 | 09:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vodohospodáři včera slavili

Za svůj svátek považují naši vodohospodáři 22. březen, který se od roku 1993 slaví jako Světový den vody. Proto se včera sešli představitelé zaměstnavatelů a odborářů působících ve vodním hospodářství spolu se zástupci státní správy, zejména ministerstva zemědělství. Jak uvedl ministr zemědělství Jan Fencl, za posledních sto let se počet obyvatel naší planety zdvojnásobil, objem vody, kterou spotřebovávají, však stoupl šestinásobně. Zdroje vody jsou ale omezené a nerovnoměrně rozdělené v čase i v prostoru.

Naše republika je střechou Evropy - rozvodím, z něhož voda odtéká do tří moří. „Proto se odedávna snažíme vodu u nás zadržet,“ uvedl ministr zemědělství Jan Fencl a dodal, že o této snaze svědčí 24 tisíc umělých nádrží a rybníků, které na našem území slouží k zajištění vody v době sucha i pro ochranu proti povodním. Není sporu o tom, že člověk vodu potřebuje. K tomu, aby přežil, mu postačí minimálně dva až pět litrů vody denně, pro normální život by měl mít denně 20 až 50 litrů. V civilizované části světa je však denní spotřeba vody na hlavu v rozmezí 100 až 200 litrů. Spotřeba vody u nás před rokem 1989 dosahovala téměř 260 litrů. Tehdy ovšem cena kubického metru pitné vody včetně stočného činila zhruba 80 haléřů. Dnes se pohybuje kolem třiceti korun. Vzestup ceny je důvodem poklesu denní spotřeby pitné vody v ČR na osobu na dnešních asi 120 litrů. Do roku 2005 lze předpokládat nepatrný vzestup na 130 litrů. Dřívější nesmyslně nízké ceny vody vedly však k tomu, že se do zařízení na její čištění a rozvod neinvestovalo. Dnes nás k velkým investicím, které se nutně odrazí v ceně vody, nutí nejen havarijní stav zařízení, ale také požadavek Evropské unie na čištění odpadních vod.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down