23.03.2001 | 07:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Evropští komisaři byli u BSE prozíravější

V souvislosti s aférou BSE v Evropské unii vyplývají na povrch pozoruhodné informace. Ukazuje se, že unie už před lety zvažovala zavést povinnost, aby se při zpracování jatečného skotu odstraňovaly rizikové části těl. Evropská komise už v roce1997 přišla s tímto záměrem, který je dnes hlavním opatřením v boji proti BSE. Tato snaha ztroskotala na neshodě členských zemí.

Mezi povinně odstraňované tkáně z poražených zvířat komisaři tehdy zařadili lebku včetně mozku a očí, mandle a míchu. Nyní je seznam zakázaných částí (přijatý od října loňského roku) širší a zahrnuje oči, mozek, míchu, střeva, brzy to bude i celá hovězí páteř a maso strojově oddělené od páteře.
Tehdejší snahu Evropské komise smetly země, kde se BSE dosud nevyskytlo a bránily se zařazení do navrhovaných skupin zemí. Ani jediná by totiž nespadla do skupiny bez rizika výskytu BSE. Přesto poté k vyřazování rizikových částí těl přistupovaly individuálně některé země, kde se choroba objevila.
Ačkoli se komise opakovaně snažila se svým návrhem prosadit, do října minulého roku se jí to nepodařilo.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down