Produkce vepřového masa v Evropské unii byla v minulém roce nižší než v roce 1999, kdy s celkovým objemem 17,93 milionu tun dosáhla rekordní úrovně posledních let. Uvedl to Josef Vlk, vedoucí zahraničního oddělení Agrární komory ČR s odvoláním na informace AgraEurope. Ani letos se neočekává, že by produkce vepřového překročila úroveň roku 1999.
Jak Vlk doplnil, obvyklá produkce vepřového masa v EU se pohybovala na počátku devadesátých let na úrovni 16,2 milionu tun. Tato hranice, ale byla dramaticky překročena v roce 1998, kdy z roku na rok vzrostla výroba o 1,3 milionu tun a dosáhla v roce 1999 úrovně téměř18 milionů. V minulém roce se výroba pod tlakem trhu omezila a poklesla o zhruba čtvrt milionu tun na 17,686 milionu tun.
Největšími producenty byly loni Německo s produkcí 3,83 mil. tun, Španělsko se 2,86 mil. tun a Francie se 2,34 mil. tun. Na celkové produkci vepřového v EU se tyto země podle Vlka podílejí více než polovinou.