19.03.2001 | 01:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Šíření nákazy jako v Británii nám prý nehrozí

Pokud by se v České republice vyskytla slintavka a kulhavka, nemělo by dojít k takovému rozšíření této choroby jako ve Velké Británii. Je o tom přesvědčen Zdeněk Pospíšil, přednosta Ústavu infekčních chorob a epizootologie Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně. Zemědělci, pro něž by nákaza znamenala existenční pohromu, podle něho zodpovědně dbají na preventivní opatření.

Jak se nemoc šířila na britských ostrovech popsal Petr Lány ze stejného ústavu. Až za dva týdny se „provalila“ první zamořená prasečí farma. Vir se z ní přenesl zřejmě větrem na okolní pastviny, kde byly ovce. U nich se podle Lányho SLAK nejméně klinicky projevuje a hůře se tedy odhaluje. Nákaza se po zemi šířila díky nakaženým ovcím, které farmář prodal na trhu.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down