13.03.2001 | 06:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Proti SLAK na hranicích ve dvou fázích

Na návrh Státní veterinární správy ČR nařizuje Ministerstvo zemědělství ČR mimořádná veterinární opatření proti možnosti průniku slintavky a kulhavky (SLAK) na naše území. Od 13. 3. 2001 platí na letištích pro turisty z EU a Polska stejný režim jako dosud pro cestující z Velké Británie a Severního Irska (dezinfekce obuvi a zákaz dovozu tepelně neopracovaných potravin z masa a mléka).

Dále se nesmí z těchto zemí dovážet ani přes naše území převážet sudokopytníci, kteří jsou na SLAK vnímaví (zejména skot, prasata, ovce, kozy). Skot se dosud nesměl dovážet ze zemí EU, kde se vyskytla BSE, jde tedy o rozšíření o Rakousko, Švédsko, Finsko a Polsko.
S největší pravděpodobností od 15. 3. 2001 bude platit povinnost pro dezinfekci vozidel na hraničních přechodech ze zemí EU a Polska. Na uvedení těchto opatření v život se podílí Ředitelství služby cizinecké a pohraniční policie a Generální ředitelství cel Ministerstva financí.
Našich chovatelů se mimořádná veterinární opatření týkají pochopitelně též. Po celém území ČR musejí umístit dezinfekční rohože či vany u vchodů a vstupů do chovů, na veškerá vnitrostátně přemísťovaná vnímavá zvířata (sudokopytníky) veterinární osvědčení od okresní, popřípadě městské veterinární správy, na kterém soukromý veterinární lékař musí potvrdit, že provedl vyšetření, jakoby šlo o zvíře ze SLAK podezřelé. Obdobně to platí i pro cirkusy a cestovní zvěřince. Zakazuje se pořádání svodů vnímavých zvířat, sem patří zejména pořádání výstav. Doposud toto opatření bylo Státní veterinární správou doporučováno a podle individuálních podmínek je nařizovaly okresní správy. Nyní se týká celé republiky.
Dalším opatřením je, že provozovatelé parkovišť a restaurací podél dálnic jsou povinni neškodně odstraňovat zbytky jídel, spálením nebo odvozem do asanačního podniku.
Platnost těchto všech opatření ministerstva zemědělství trvá do 27. března 2001.
Důvodem pro přijetí mimořádných veterinárních opatření je stále zvyšující počet ohnisek ve Velké Británii i množící se podezření v zemích EU.
Všechny nebezpečné nákazy bere Stání veterinární správa vážně, co se týká SLAK, Krizové centrum SVS se sídlem v Brně například vypracovalo „ Pohotovostní plán SVS ČR pro případ výskytu slintavky a kulhavky a některých nebezpečných nákaz a případ vzniku mimořádné situace“, který schválilo Ministerstvo zemědělství. Zde jsou modelově zabezpečena řešení likvidace ohnisek nebezpečných nákaz a jiných mimořádných situací, ale také součinnost se složkami integrovaného záchranného systému, jako s Hasičským záchranným sborem, jednotkami armády ČR, oddíly vojenské veterinární služby, útvary vojsk územní obrany státu – záchrannými výcvikovými základnami, veterinární službou Ministerstva vnitra a Policií ČR.

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: svs.aquasoft.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down