08.03.2001 | 07:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vláda projednala SAPARD

Vláda včera projednala materiál, který stanovuje podmínky a vymezuje projekty podporované z programu SAPARD. Plán se vztahuje na roky 2000 až 2006 a je vedle víceleté a roční finanční dohody s EK základním dokumentem programu Sapard. Informoval o tom ministr pro místní rozvoj Petr Lachnit

jV rámci programu SAPARD podporuje EU rozvoj zemědělství a venkova v kandidátských zemích, přičemž se podílí na financování investic. Plán SAPARD , který vznikl ve spolupráci ministerstva pro místní rozvoj a MZe, schválila EK 26. října loňského roku. ČR letos vymezila na program SAPARD v kapitole ministerstva zemědělství 250 miliónů korun a v kapitole ministerstva pro místní rozvoj 80 miliónů korun. Víceletá finanční dohoda, kterou na začátku února v Praze podepsal ministr financí Pavel Mertlík a evropský komisař pro zemědělství Franz Fischler, znamená pro český venkov dotace ve výši 154 miliónů eur, tedy přibližně 5,7 miliardy korun. EU podpoří jednotlivé projekty v rámci SAPARD maximálně ze 75 procent, zbývající část musí tvořit národní zdroje. Podnikatelské subjekty přitom musí 50 procent investice hradit z vlastních prostředků, což znamená, že pomoc ze strany EU u nich může činit nejvýše 37,5 procenta. Po podpisu finančních dohod a schválení Plánu SAPARD je poslední podmínkou poskytnutí podpory českým zemědělcům akreditace agentury SAPARD . ČR o ní chce požádat Evropskou komisi tento měsíc.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down