07.03.2001 | 04:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

SVS se připravuje na výskyt SLAK

Ústřední nákazová komise MZe uložila na úterním jednání ústřednímu řediteli Státní veterinární správy (SVS) Josefu Holejšovskému vypracovat postupy pro případ, že by se slintavka a kulhavka vyskytla v ČR. Řekl to dnes ministr zemědělství Jan Fencl

SVS by v případě zavlečení nákazy do ČR vymezila ohnisko, ochranné pásmo, což je uzávěra místa výskytu, a zakázala přesuny zvířat. Následovala by likvidace nemocných a podezřelých zvířat v místě včetně toulavých psů a koček, kteří nejsou vnímaví, ale mohou být přenašeči. Po těchto krocích SVS počítá s dezinfekcí všech prostor. Uvažuje se i o nouzové vakcinaci kolem ohniska. ČR by očkovala pouze za podmínky, že tento postup schválí EU pro některou členskou zemi a nákaza se v tuzemsku i přes přijaté opatření začne šířit. Pokud se slintavka a kulhavka přenese na Evropský kontinent, přijme ČR stejná opatření jako v případě výskytu nemoci v Británii a navíc SVS uvažuje o dezinfekci vozidel z EU na hranicích.
Výskyt nákazy na kontinentě se dosud nepotvrdil. Od 3. března ale musí všichni cestující letadlem z Británie a Severního Irska na letišti dezinfikovat obuv a nesmí dovážet tepelně neopracované potraviny. Od tohoto data kontrolují inspektoři regionálních a městských veterinárních správ ochranná opatření v chovech hospodářských zvířat. Okresní veterinární správy vyhlašují zákazy výstav vnímavých zvířat, jejichž přesun je povolen až po vyšetření, jako by šlo o zvíře podezřelé z nákazy.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down