02.03.2001 | 07:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Fischlerův plán proti hovězí krizi

Přinášíme sedmibodový plán komisaře Franze Fischlera k řešení hovězí krize, o němž v pondělí jednala v Bruselu Rada ministrů zemědělství evropské patnáctky. Ministři se na podpoře tohoto programu neshodli. Dále ho bude i s připomínky projednávat Zvláštní výbor pro zemědělství, v němž jsou vedle Evropské komise zastoupeny všechny členské státy. Odtud by měly vzejít návrhy pro zasedání ministrů v březnu.

Hlavní teze Fischlerova plánu poskytla Agrární komora ČR, kterou informoval její zástupce v Bruselu.
1. Biofarmáři mohou použít krmiva jako jetel na pozemcích určených pro neobdělávání. Tato akce je anomálií, protože neslouží k zlepšení situace na trhu hovězího a ani není alternativou k zakázaným masokostním moučkám.
2. Farmáři budou mít méně zvířat na hektar, aby mohli dostat podpory pro býky a jatečné krávy. Max. bude povoleno 1,8 LU/ha oproti 2,0 dříve.
3. Premie pro býky bude pro maximálně 90 zvířat ve věkové skupině a na usedlost.
4. Současný nákup na zničení bude nahrazen schématem speciálního nákupu v okamžiku, kdy budou členské země schopny testovat všechna zvířata starší 30 měsíců na BSE, v každém případě dříve než v červenci, kdy současný končí.
5. Národní stropy na premie pro platby na býky jsou zrušeny a nahrazeny individuálními kvótami pro farmy: Příděly jsou založeny na velikosti stáda v letech 1997-2000.
6. Mezi 20 až 40 % jatečných krav premie bude převedeno na jalovice. V rámci Agendy 2000 měly členské státy možnost 20 % převodu na jalovice.
7. Pro rok 2001 a 2002 bude zrušen roční limit výkkupu pro veřejné intervence ve výši 350 000 tun. Je to použito pro nákupy při normální intervenci, když klesnou ceny pod 80 % ceny v EU a kdy Komise může udělat nákupy za maximální ceny, které sama určí. Pokud cena klesne pod 60 %, povinná „bezpečnostní síť“ zasáhne.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down