01.03.2001 | 01:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na velké změny v klasifikaci prý už není čas

Nad připomínkami Svazu producentů vepřového, drůbežího masa a vajec k návrhu vyhlášky o způsobu provádění klasifikace jatečných prasat a také o podmínkách vydání osvědčení odborné způsobilosti fyzickým osobám k této činnosti zasedla tento týden na ministerstvu zemědělství pracovní skupina. Připomeňme, že výrobci prasat jsou především nespokojeni s tím, že z návrhu vyhlášky zcela vymizel institut zřízení nezávislé klasifikační agentury, ačkoliv v prvních návrzích zařazen byl.

Dále protestují proti způsobu aparativního hodnocení jatečných prasat, které není objektivní a pro výpočet procenta masa využívá regresní rovnice stanovené VÚŽV v Praze-Uhříněvsi a nerespektuje změny ve šlechtění, k nimž došlo v posledních letech. Současný systém zpeněžování podle chovatelů znevýhodňuje v plemenařině vyspělé podniky – regresní rovnice dnes používané odpovídají starému typu prasete z roku 1992.“
Pracovníci ministerstva na schůzce slíbili, že pověří VÚŽV zajištěním kontroly nestrannosti hodnocení prasat jednotlivými klasifikátory masokombinátů. Zároveň by v Uhříněvsi výzkumníci prováděli další disekce různých využívaných genotypů, na základě nichž se budou měnit regresní rovnice pro výpočet procenta masa při hodnocení podle SEUROP. Výsledky by měly být uváděny do praxe vždy co nejdříve.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down