23.02.2001 | 12:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

SVS prosazuje důsledné označování potravin živočišného původu

Státní veterinární správa ČR má dozor nad nezávadností potravin živočišného původu, proto se snaží prosadit důsledné označování nezávadnosti potravin. Orgány veterinárního dozoru rozhodují například na jatkách o mase, uvolňují do tržní sítě mléko, vejce, veterinární zboží z dovozu.

Státní veterinární správa ČR se podle slov ústředního ředitele Josefa Holejšovského snaží tyto zásady implementovat do legislativy, která se připravuje v rámci harmonizace s legislativou EU.
Podle současné zákonné úpravy platí mimo jiné například povinnost uvádět údaje o složení potraviny podle použitých surovin a přídatných látek (§ 6 odst. 1, písmeno i zákona 110/1997), dále třeba platí, že ten, kdo uvádí do oběhu potraviny nebalené, je povinen pravidelně sdělit a doložit údaje o složení (§ 8 tamtéž); též je zde zmíněna povinnost viditelně umístit alespoň písemný údaj o složení.
Z hlediska veterinárního a v souvislosti s nebezpečím různých onemocnění, a to ať už jde o BSE, listeriózu, slintavku a kulhavku, či jiné, bude důležité tyto již platné zákonné úpravy doplnit a upřesnit, zejména u těch výrobků, které se prodávají tepelně neupravené. Spotřebitel, nebo lépe zákazník, musí mít doložitelnou jistotu, že to, co si kupuje je v okamžiku prodeje v pořádku.

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: svs.aquasoft.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down