22.02.2001 | 09:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

SLAK kontra BSE

Za co Pán Bůh trestá Angličany se asi nedozvíme. Na přelomu devadesátých let přišla nemoc šílených krav a sotva se zapomnělo na loňský klasický mor prasat, už se objevila v chovech prasat slintavka a kulhavka.

Naší republice v tomto ohledu nebezpečí nehrozí.
Jako první přijala okamžité opatření sama Velká Británie, vydala okamžitý zákaz vývozu. A naše Státní veterinární správa ČR má ve veterinárních podmínkách dovozu zakotven požadavek na to, že veterinární autorita země původu, popřípadě regionu původu musí potvrdit, že se v místě minimálně po dobu 12 měsíců slintavka a kulhavka (SLAK) nevyskytla. V poslední době se z Velké Británie žádná prasata ani vepřové nedovezlo.
Přesto Státní veterinární správa ode dnešního dne přijala následující ochranné opatření – z Británie se nesmí dovážet ani přes naše území tranzitovat prasata, ani volně žijící přežvýkavci (na skot platí zákaz od roku 1994 v souvislosti s BSE). Zákaz se týká i jejich spermatu, embryí a vaječných buněk a živočišných produktů.
Josef Holejšovský, ústřední ředitel Státní veterinární správy ČR uložil všem okresním správám prověřit protinákazová opatření v chovech skotu a prasat a obrátil se na Komoru veterinárních lékařů s tím, aby soukromí veterinární lékaři při výkonu své praxe připomněli zemědělcům vážnost nebezpečí při zavlečení slintavky a kulhavky do jejich chovů. Josef
Holejšovský rovněž požádal, aby v chovech zkontrolovali, zda jsou v nich odpovídající podmínky pro okamžité možné přijetí protinákazových opatření.
V souvislosti s obavami z nemoci šílených krav se jeví slintavka a kulhavka jako banální záležitost, vždyť na rozdíl od ní přece člověka přímo neohrožuje. To je však velký omyl. Kdyby se slintavka a kulhavka v našich chovech vyskytla, znamenalo by to nedozírné hospodářské škody. Situace zde je paradoxní v tom, že BSE působí škody aniž se vyskytla, na rozdíl od SLAK.
Státní veterinární správa sleduje situaci ve Velké Británii, očekává další vývoj a bude respektovat rozhodnutí Evropské komise, které se očekává v nejbližších dnech.

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: svs.aquasoft.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down