20.02.2001 | 02:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Greenpeace opět protestuje proti pozměněným potravinám

Proti prodeji potravin z geneticky modifikovaných surovin protestovali dnes v Praze na Národní třídě aktivisté organizace Greenpeace, převlečení za pokusné králíky. Tentokrát svoji pozornost obrátili proti společnosti Tesco Stores ČR, která zde podle nich GM potraviny stále nabízí, ačkoliv doma ve Velké Británii je již vyřadila z prodeje.

„Je smutné, že TESCO má pro českého zákazníka jiný metr,“ uvedla Zuzana Piknová, koordinátorka genetické kampaně Greenpeace. „Společnost Tesco Stores ČR respektuje všechny zákony a směrnice platné v České republice, tvrdí Josef Bednár, který u nás obchodní řetězec mediálně zastupuje. V tiskovém prohlášení, které předal novinářům, uvedl, že při výrobě potravin pod vlastní značkou TESCO žádá partnery, aby jejich výrobky neobsahovaly GMO a připravuje řadu nových výrobků, jež takové suroviny neobsahují. „Není ale v technických silách prodejce jejich nepřítomnost plně garantovat“ řekl dále.
Podle údajů Greenpeace odmítla kvůli nedůvěře zákazníků prodávat GM potraviny většina velkých obchodních řetězců. „Nestavíme se proti genetickým manipulacím u organismů, které nemohou opustit laboratoř a které se používají například pro produkci léků. Obáváme se ale toho, co způsobí uvolnění modifikovaných organismů do životního prostředí. Následky takového kroku dosud nemůže nikdo odhadnout. Ve své filozofii vycházíme z principu předběžné opatrnosti, “ řekl nám za Greenpeace Miroslav Šuta.
Tečku za těmito diskusemi by měl učinit zákon č. 110/97 Sb, který výrobcům ukládá povinnost označovat od 1. 1. 2002 potraviny, jež obsahují GMO nebo z nich byly vyrobeny. Toto se nebude vztahovat na potraviny, v jejichž složkách je přítomen materiál pocházející z geneticky modifikovaného organismu v množství ne větším než 1% příslušné složky, pokud je přítomnost tohoto materiálu neúmyslná a náhodná. Od 1.1. 2001 se mohou tyto potraviny uvádět do oběhu pouze se souhlasem ministerstva zdravotnictví. Kontrolovat to bude Česká zemědělská a potravinářská inspekce, která se zaměří zvláště na produkty z kukuřice a sóje. Podle jejích dosavadních průzkumů obsahovaly genetické modifikace čtyři z deseti testovaných potravin z těchto plodin. Jednalo se především o RR sóju a kukuřici s genem Bt-176, který způsobuje odolnost této plodiny proti zavíječi kukuřičnému.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down