16.02.2001 | 10:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Evropští bankéři pomohou se zaváděním skladních listů

Představitelé Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) nabídli České republice při své nedávné konzultaci na ministerstvu zemědělství odbornou pomoc při zavádění zemědělských skladních listů. Bankéři u nás chtějí využít zkušeností, které při uplatňování tohoto důležitého nástroje finanční podpory zemědělství získali v dalších zemích s transformující se ekonomikou – Polsku, Maďarsku, Bulharsku a Slovensku.

Podle Jana Sýče z holdingu Agropol Group zástupci EBRD přislíbili pomoc zejména při jednáních s tuzemskými bankami, protože jejich budoucí přístup při poskytování úvěrů na zástavní skladní listy bude rozhodující pro uplatnění této nové formy v praxi. „Ocenili náš zákon o skladních listech. Považují ho za jeden z nejlepších, protože vytváří podmínky pro velmi náročný výběr veřejných skladů, jež mohou obdržet příslušné povolení ministerstva zemědělství, a zajišťuje zástavním věřitelům rychlé a bezproblémové uspokojení jejich nároků v případě nesolventnosti dlužníka,“ uvedl Sýč. Zástupci EBRD také upozornili, že pro důvěru bank bude rozhodující také důsledná kontrola státu. Tu budou zajišťovat speciální inspektoři MZe spolu s pracovníky Zemědělských agentur za pomoci dalších specializovaných organizací.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down