Zájem našich spotřebitelů o certifikované hovězí maso z ekofarem neklesá, i přestože je o25 procent dražší. Novinářům to dnes řekl Vavřinec Menšl, ředitel Biodružstva Toulcův Dvůr, které dodává hovězí se značkou bio do řetězce Hypernova. Podle Petra Krogmana, zástupce firem Zemspol a Biopark, které produkují a zpracovávají biomaso, prochází biohovězí několikastupňovou kontrolou, včetně testování na BSE.
„Náš stále informovanější zákazník, většinou ženy od třiceti do čtyřiceti let, již oceňuje vysokou kvalitu masa produkovaného v přirozených podmínkách bez chemikálií, s dostatkem pastvy a volného pohybu, s eliminací stresů před porážkou,“ uvedl Krogman. První zárukou je podle něho dohled veterinářů, další dozor inspektorů Kontroly ekologického zemědělství, kterí hlídají dodržování celoevropsky platných standardů takových chovů. Podle těchto předpisů se na ekofarmách krevní ani masokostní moučkou nidky nesměla krmit žádná zvířata,“ zdůraznil. Certifikované biohovězí dnes podle Krogmana představuje nejbepečnější maso vůbec. Jak připomněl, jako první v ČR začali od 14. prosince 2000 každý poražený kus z ekofarem testovat proti BSE.
O biopotraviny má podle Jana Urbana ze svazu PRO-BIO zájem stále více obchodníků. Po hypermarketech Ahold, Carrefour a Tesco je začínají nabízet také supermarkety Delvita.