13.02.2001 | 10:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Svaz producentů prasat postrádá nezávislou klasifikační agenturu

Zakotvit nezávislou klasifikační agenturu do vyhlášky o způsobu provádění klasifikace jatečně upravených těl jatečných prasat a podmínkách vydání osvědčení o odborné způsobilosti fyzických osob k této činnosti je jedna z hlavních připomínek, které k navrhovanému znění podal Svaz producentů vepřového, drůbežího masa a vajec.

Nezávislá klasifikační agentura, která bude zaměstnávat a platit nezávislé klasifikátory, by stanovovala i pravidla pro cenovou masku a upravovala regresní rovnice. Náklady na činnost klasifikátorů by se podle mínění svazu producentů měly hradit jak z příspěvku dodavatelů, tak masokombinátů. Tento požadavek odpovídá způsobům klasifikace ve vyspělých evropských zemích s rozvinutým odvětvím produkce vepřového. Dosud provádějí hodnocení prasat zaměstnanci jatek a podle ministerského návrhu by tomu tak mělo být i nadále. „Jde o jednostranný akt, který nezaručuje objektivitu výsledku,“ namítá svaz.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down