14.02.2001 | 09:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zvěř působí z¨v lesích značné škody

Přes pět procent celkové rozlohy lesů v ČR, tedy asi 26 miliónů metrů krychlových dřeva, je poškozeno zvěří. Technické znehodnocení dřevní hmoty přesáhlo do roku 1992 sedm miliard korun a loňský průzkum Ústavu pro výzkum lesních ekosystémů prokázal další zhoršení tohoto stavu. Agrowebu to potvrdill vedoucí oddělení životního prostředí
Lesů České republiky Vladimír Krchov.

Podle iinventarizace škod z roku 1995 bylo silně nebo středně poškozeno 31 procent lesních porostů ve stáří do 40 let, čtvrtina lesů do 80 let a 15 procent porostů nad 80 let. Za
uplynulých pět let se škody způsobené zvěří zvýšily o necelá tři procenta. Ještě závažnější škody, které nelze vyčíslit, zvěř způsobuje likvidací přirozeného zmlazování listnatých stromů a jedle, protože dříve než je možné mladé semenáčky ochránit, stačí je zvěř vypást.l.
Nárůst škod podle Krchova způsobují stoupající stavy spárkaté zvěře, především jelenů a muflonů. Důsledky poškození mladých porostů se projeví přibližně s třicetiletým zpožděním omezením druhové pestrosti a větší labilitou lesních porostů. Kmenové stavy jelení zvěře se v celé ČR v roce 1999 meziročně zvýšily z 21 na 22,5 tisíce kusů a stavy mufloní zvěře vzrostly o tři tisíce kusů na 16,6 tisíce kusů.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down