13.02.2001 | 09:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Tři patra informací v Kojeticích

Více než deset let bojovala zemědělská knihovna Ústavu zemědělských a potravinářských informací v Praze o prostory pro své narůstající fondy. Knihovna v současné době obhospodařuje více než milion výtisků knih, časopisů, výzkumných zpráv, norem, separátů, map a disertačních zpráv.

Přírůstky se v posledních letech pohybovaly mezi 6 - 11 tisíci výtisků za rok. Je pochopitelné, že prostory v Praze praskaly ve švech a stále více fondů muselo být skladováno v různých objektech mimo Prahu.
Roku 1982 začala proto stavba nového depozita v Kojeticích na Mělnicku, jeho budování však bylo roku 1986 zastaveno. Teprve po 11 letech - roku 1997 - bylo možné díky pochopení ministerstva zemědělství dostavbu ukončit. Mimopražská depozita bylo mezitím nutno v řadě případů vyklidit, poněvadž šlo o restituční objekty.
Ke slavnostnímu otevření nového depozita došlo 31. ledna letošního roku.Zúčastnili se ho zástupci ministerstva zemědělství, dodavatelů stavby i zástupci Zemědělských výzkumných ústavů, ředitel Národní knihovny ČR PhDr. Vojtěch Balík, ředitel Moravské zemské knihovny Ing. Kubíček, CSc., i zástupci dalších spolupracujících knihoven. Kapacita nového objektu v Kojeticích, vybaveného klimatizací a dokonalým protipožárním systémem, aby bylo zaručeno kvalitní uložení často unikátních výtisků odborné literatury, je 750 tisíc výtisků a svazků literatury všech zemědělských a dalších úzce souvisejících oborů. Celkové náklady na vybudování depozita dosáhly 40 mil. korun. Fondy jsou v něm uloženy na půdorysné ploše 1000 m2 ve třech etážích. Soustředění literatury do nového objektu umožnilo vyklidit všechna ostatní dočasná depozita.
Jak při slavnostním otevření řekl Dr.Ivo Hoch, vedoucí zemědělské knihovny ÚZPI, patří této knihovně množstvím evidovaných publikací třetí místo na světě. Ředitel ÚPZI Dr. Jan Rydlo dodal, že je však třeba dohánět zahraniční pracoviště v úrovni servisních služeb zákazníkům. Projevuje se "zaspání" v oblasti automatizace, ve vyhledávání zdrojů informací a v digitalizaci fondů. Obohacování fondů je limitováno - jak jinak - finančními prostředky pro nákupy literatury. Jen pro porovnání: největší zemědělská knihovna v Beltsville v USA obhospodařuje 2,2 mil. svazků a ročně nakupuje přírůstky za 2 mil. USD, knihovna ÚZPI má na nákupy 4 miliony, jenže korun českých...

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down