08.02.2001 | 09:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vláda podpoří vývoz hovězího masa

Vláda včera večer schválila nařízení,které obsahuje podmínky podpory vývozu jatečných býků a z nich vyrobeného hovězího masa.

Mluvčí vlády Libor Rouček, že kabinet tím vytváří možnost podpořit subvencemi ty zemědělské prvovýrobce, kteří jsou postiženi současnou nepříznivou situací na trhu s hovězím masem, způsobenou strachem z takzvané nemoci šílených krav (BSE).
Připomněl, že Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) vyčlenil ze svých rezerv na podporu vývozu hovězího 120 miliónů korun. Podle nařízení má SZIF stanovil nejprve období, ve kterém bude subvencovaný vývoz masa uskutečňován. Pro každé období pak určí množství jatečného skotu, při jehož vývozu lze poskytnout subvenci, maximální výši subvence při vývozu jednoho kilogramu jednotlivých kategorií jatečného skotu a částku, kterou je příjemce subvence povinen nejméně uhradit dodavateli za každý dodaný kilogram jatečného skotu. Fond musí stanovit i termín podání žádosti poskytnutí subvence a výši její zálohy.
Rouček zdůraznil, že přijaté nařízení vlády není v rozporu s žádnou mezinárodní smlouvou, kterou ČR podepsala, a je slučitelné se závazky republiky vůči Světové obchodní organizaci (WTO) a správem Evropské unie.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down